Glasba je univerzalno sredstvo za veselje

Ivana Glavina je 17-letna dijakinja koprske Umetniške gimnazije, ki nadvse rada muzicira, najprej kot klarinetistka, potem pa še kot članica številnih pihalnih zasedb in pevskega zbora Gimnazije Koper. Čeprav je klarinet prišel v njene roke po naključju, je z njim dosegla vrsto uspehov. Zadnjega lani, na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov Temsig, ki ji je na regijski etapi v 2. A kategoriji prinesel zlato priznanje, na državni ravni pa bronasto.

Ivana Glavina največ  sproščene  družbe  najde  v glasbi.  

 Foto: Andraž Gombač
Ivana Glavina največ sproščene družbe najde v glasbi.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Glasbena pot Ivane Glavina se je pravzaprav začela s plesom ali, bolje, plesno pripravnico, ki jo je kot petletna deklica začela obiskovati na Glasbeni šoli Koper. Ko pa so začeli nekateri njeni vrstniki igrati različne instrumente, si je tega zaželela tudi sama in se s šestimi leti brez vednosti staršev iz Čenturja odpravila v Marezige, na podružnico koprske glasbene šole. Tam so ji lahko ponudili le kljunasto flavto. Dve leti jo je učil Gianfranco Stancich, potem pa je prišel čas za izbiro večjega pihalnega instrumenta. V njenih rokah se je znašel klarinet. Tako je prišla v razred prof. Aleša Groska, v katerem je še danes, zdaj že na srednji stopnji.

Profesor se Ivane že od vsega začetka spominja kot pridne, vestne in odgovorne učenke, ki je samo do konca nižje šole nastopila na več kot 60 nastopih, tako šolskih kot zunanjih. Z velikim veseljem je pristopila tudi h kvintetu klarinetov, k šolskemu pihalnemu orkestru pa k orkestru klarinetov, ki ga sestavljajo tako učenci kot profesorji glasbenih šol Koper, Izola in Piran. Kasneje se je pridružila še orkestru klarinetov Zveze primorskih glasbenih šol in Pihalnemu orkestru Marezige. Ob vpisu na Umetniško gimnazijo je postala tudi članica njenega Kvarteta klarinetov, Simfoničnega orkestra Glasbene šole in Pihalnega orkestra Koper ter nenazadnje gimnazijskega zbora, ki je bil z zanimivim zvokom in prepletom glasov zanjo pravo odkritje. S priložnostnim kvartetom pa je pred tremi leti nastopila celo na Mednarodnem bienalu sodobne glasbe v Kopru, kjer je krstno zazvenelo delo ameriškega skladatelja Stuarta Diamonda.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in na tujem. Gostja tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo 17-letna klarinetistka Ivana Glavina, dijakinja koprske Umetniške gimnazije. Nagrajenko lanskega regijskega in državnega tekmovanja Temsig bomo ob klavirski spremljavi Luce Ferrinija lahko slišali v izvedbi del Mougueta, Kovacsa in Adamiča iz tekmovalnega sporeda ter kot članico MeMZ Gimnazije Koper v izvedbi Makorjeve Prav po prstih.

Od leta 2010 se je Ivana Glavina udeležila devetih tekmovanj, tako regijskih kot državnih in mednarodnih, s katerih je prinesla tri zlata, štiri srebrna in dve bronasti priznanji, poleg teh pa še eno prvo, dve drugi in eno tretjo nagrado. Za večino teh dosežkov je bila leta 2014, ob zaključku nižje šole, nagrajena tudi z zlatim violinskim ključem Glasbene šole Koper. “Vse našteto pa je zgolj kamenček v mozaiku Ivaninega talenta in izjemne radovednosti pri odkrivanju novih glasbenih izzivov ter soočanju z njimi,” je ob podelitvi povedal njen profesor Aleš Grosek.

Sama pravi, da morda vendarle ni dovolj vztrajna in da prav zato potrebuje take izzive, kot so tekmovanja, ki jo prisilijo h konstantnemu, resnejšemu in bolj poglobljenemu delu. In čeprav je pri tem uspešna, še ni povsem prepričana, ali se bo res usmerila v glasbeni poklic. Ne ve sicer, kaj drugega bi jo lahko še tako zanimalo kot glasba, saj se je doslej na vseh prelomnicah vendarle opredelila zanjo. “Glasba je univerzalno sredstvo za veselje,” pravi Ivana. Tudi v prostem času, ki ga skorajda nima, se, kadar ne spi, povečini ukvarja prav z glasbo. Rada ima tudi dobro družbo ob dobri hrani, največ dobre, sproščene družbe pa navsezadnje najde prav ob glasbi.

LEA HEDŽET, Radio Koper


Najbolj brano