Glasba je še zmeraj orožje

Danes ob 18. uri bo gost oddaje Radio Live! na Radiu Koper eden naših najplodnejših basistov, aranžerjev in producentov Robert Jukič. V studiu Hendrix bo s skupino Kramp nizal nove pesmi, ki bodo izšle šele prihajajoče leto. Vstop bo prost, a obisk je treba napovedati.

Robert Jukič verjame v dobro glasbo, ne glede na obliko, 
žanr, stil, predal ...
Robert Jukič verjame v dobro glasbo, ne glede na obliko, žanr, stil, predal ... 

KOPER > Roberta Jukiča, ki ima za seboj več kot šestdeset plošč, na katerih je sodeloval kot basist, skladatelj ali aranžer, leta 2008 pa so njegovo delo potrdili še s skladateljsko nagrado jazzon, bodo danes v Kopru spremljali Krampi: Metod Banko (glas), Andraž Mazi (bendžo), Saša Lušić (akustična kitara) in Sergej Ranđelović Runjo (tolkala, glas).

Jukič se je leta 1978 rodil v Novem mestu, odraščal pa v Velenju. Že v srednješolskih letih je igral v bendih Interceptor in Funk you, zatem pa se posvetil študiju na jazzovskem oddelku graške univerze za glasbo in upodabljajoče umetnosti.

Z zasedbo Kramp je leta 2011 izdal ploščo Dobrote iz skrinje zarote, kjer se je prvič predstavil tudi kot besedilopisec, ki mu ni tuja ne intimna izpoved ne ostra družbena kritika.

Je glasnik kakovostne in izvirne glasbe, kritičen tudi do domačih radijskih postaj. Če drži, da poslušanje Mozarta pri otrocih pomaga razvijati ustvarjalnost, potem nas bo glasba, ki jo danes slišimo na radiu, pripeljala do imbecilov, pravi.

Predlani je svojo osmo ploščo Life posnel s 36 glasbeniki iz devetih držav ter jo izdal pri švicarski založbi Unit, na letošnjem albumu Ženske pa je besedo prepustil trinajstim domačim pevkam.

Verjame v dobro glasbo, v priložnostnem intervjuju pojasnjuje koprski radijki Aniti Urbančič: “Ne glede na obliko, žanr, stil, predal ... Glasba je dobra in je slaba, tako kot besede, dejanja, energije. Glasba je energija, je sporočilo. In je orožje, danes bolj kot kadar koli prej.”

Na današnjem koncertu bo predstavil “krampanje” po novem programu Odprta sezona lova na politike. “Zvoki so se kuhali že dlje časa, besede so se začele kuhati v času mariborskih protestov, potem je vse skupaj malce zaspalo, izgubilo zagon,” pravi. “In vse skupaj je bilo na poti v smeti. Potem se je čudežno pojavila rdeča nit, ki je vse skupaj osmislila in povezala v celoto. Krampanje se nadaljuje, le smer napada in cilj sta drugačna kot pri Dobrotah.”

Nova plošča je povečini že pripravljena in bo predvidoma izšla v prihajajočem letu.

Današnjo oddajo bo tudi tokrat mogoče neposredno spremljati tako na radijskih valovih kakor na spletni strani Radia Koper.

AG


Najbolj brano