Geslo: v glasbi ni hierarhije

Tinkara Kovač bo jutri ob 20. uri stopila tako rekoč na svoj najbolj domač oder. V dekanskem kulturnem domu bo namreč prepevala pred svojimi nekdanjimi sokrajani in čeprav zdaj že nekaj let živi z družino v Lokvi na Krasu, je nastop v kraju, kjer je preživela najzgodnejša leta, vselej nekaj posebnega.

Tinkara Kovač Foto: Matej Mljač
Tinkara Kovač Foto: Matej Mljač

DEKANI >Koncert pa bo poseben tudi zato, ker se bodo Tinkari Kovač na odru poleg spremljevalnih glasbenikov - kitarista Daniela Matiča, basista Dajana Brdakiča in bobnarja Mitje Stropnika - in posebnega gosta - kantavtorja Rudija Bučarja, pridružili še člani in članice Otroškega pevskega zbora Dekani in mlada pevka Tjaša Rihter.

“Sklop koncertov, ki jih imam v zadnjega pol leta, veže rdeča nit, da na vsakem sodelujem z vsaj eno glasbeno skupino lokalne skupnosti. To so pevski zbori ali razredi učenk in učencev flavtistk in flavtistov z osnovnih glasbenih šol. Tako se vsak koncert zgodi kot res edinstven dogodek, ki se nikoli prej in potem ne ponovi,” pravi Tinkara in dodaja, da gre za posebnost, ki jo težko pojasni z besedami: “Je tudi tisti občutek na odru pod geslom 'v glasbi ni hierarhije' - vse bolj se v zadnjem času po svetu dogaja, da postaja veliko več tistih, ki bi raje bili na odru kot pod njim in prav na takih koncertih jim mi to omogočimo. Ne znam opisati sreče v otroških očeh in kocin, ki gredo po konci, ob doživetih vokalnih večglasnih spremljavah raznih zborov. Ne dvomim, da bomo vse to doživeli tudi v mojem domačem kraju,” zatrjuje pevka, ki prav danes v eter pošilja novo skladbo Ocean.

Pesem je pravzaprav del nekakšne trilogije, ki je nastala med glasbenimi nevihtami idej v avtodomu na potovanju z Danske, kjer se je lani s skladbo Round and round udeležila izbora za popevko Evrovizije. Takrat sta nastali tudi zasnovi za skladbi Dva krat dva in Cuori di ossigeno, ki ju je že predstavila javnosti. A nobena od njih ne bo del nove plošče, ki se ji bo intenzivneje posvetila poleti, z katero pravi, da bo nekakšen prelom v karieri. Bodo pa omenjene skladbe del nekakšne male, tako imenovane EP plošče, ki pa bo predvidoma izšla zgolj v elektronski različici. MPG


Najbolj brano