George Clooney bo prejel častnega cezarja

Francoska filmska akademija je sporočila, da bo letošnjega častnega cezarja podelila ameriškemu igralcu Georgeu Clooneyju. Z nagrado bodo počastili Clooneyev izjemen talent, ki ga izkazuje kot igralec, režiser, scenarist in producent. Nagrado, ki velja za francoskega oskarja, mu bodo izročili na slavnostni podelitvi v Parizu 24. februarja.

George Clooney Foto: Wikipedia/Paul Bird
George Clooney Foto: Wikipedia/Paul Bird

PARIZ > Kot piše v obrazložitvi, je George Clooney najbolj karizmatičen igralec svoje generacije, ki obenem pooseblja hollywoodski blišč. Francosko filmsko akademijo je, kot so zapisali, prepričal s svojim šarmom, humorjem, osebnostjo in angažiranostjo.

Z nagrado bo ime Clooneya, ki ga po mnenju akademije odlikuje umetniška in duhovna plemenitost, za vedno del panteona legendarnih igralcev, je obrazložitev povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Petinpetdesetletni igralec, ki je zaslovel z vlogo dr. Douga Rossa v televizijski seriji Urgenca, je pozneje za svoje delo prejel vrsto filmskih nagrad, med drugim tudi dva oskarja. Leta 2006 za najboljšega stranskega igralca v filmu Siriana in leta 2013 kot producent filma Misija Argo za najboljši film.

Je tudi dobitnik dveh zlatih globusov za vlogo v filmu bratov CoenKdo je tu nor? (2000) in za vlogo v filmu Alexandra PayneaPotomci (2011).

Lani je častnega cezarja prejel Michael Douglas, med dobitniki te prestižne nagrade pa so med drugim tudi Kevin Costner, Scarlett Johansson, Kate Winslet, Sean Penn in Quentin Tarantino.

STA


Najbolj brano