Gal se bo v galeriji družil tudi s Parižanko

Jutri bodo ponovno odprli celotno Narodno galerijo. Po prenovi Narodnega doma v letih 2012-2015 bo nova stalna zbirka na 3100 kvadratnih metrih povezovala 613 del. Prve štiri dni bo vstop v svet vrhunske umetnosti brezplačen.

  Iz Budimpešte je k nam  na gostovanje pripotovala še nikoli 
prej razstavljena slika Ivane Kobilca Dekle v naslonjaču. Foto: Bojan Salaj, Narodna Galerija
Iz Budimpešte je k nam na gostovanje pripotovala še nikoli prej razstavljena slika Ivane Kobilca Dekle v naslonjaču. Foto: Bojan Salaj, Narodna Galerija

LJUBLJANA > Z modernizacijo prostorov v palači iz konca 19. stoletja je Slovenija dobila sodoben muzej, ki ustreza visokim standardom za predstavljanje umetnosti, poroča Slovenska tiskovna agencija in navaja, da je število obiskovalcev galerije do leta 2009 ves čas naraščalo. Z začetkom krize je bilo opaziti rahel upad obiska, v času prenove pa so kljub okrnjeni stalni zbirki ponovno začeli beležiti porast.

Narodno galerijo obiskuje tudi vse več otrok. Tja jih privablja zlasti škrat Gal, ki sta mu življenje vdihnila pesnica Svetlana Makarovič in ilustrator Kostja Gatnik.

Nova stalna zbirka je zasnovana kronološko, v njej pa so na ogled največje umetnine, primerne prostoru, med njimi Poveličanje sv. Frančiška Saleškega Valentina Metzingerja iz 18. stoletja. Novost je Portret Marije Terezije Martina van Meytensa ml., ki je bila pred prenovo v evropski zbirki. Iz Muzeja lepih umetnosti v Budimpešti je k nam na gostovanje pripotovala še nikoli prej razstavljena slika Ivane Kobilca Dekle v naslonjaču (1891-1892). Portret mlade Parižanke je davno tega kupil cesar Franc Jožef, ki mu slikarka ni hotela prodati avtoportreta, za katerega se je zanimal najprej.

Prve štiri dni po otvoritvi bo vstop v galerijo prost. Soboto bodo namenili družinam s poudarkom na najmlajših, v nedeljo pa se bodo obiskovalci v družbi akademskih slikark s skicirko v roki sprehodili skozi zbirko in na papir prenesli katerega od detajlov z razstavljenih umetnin. AG


Najbolj brano