Francoski režiser Bertrand Tavernier dobitnik častnega zlatega leva

Letošnji dobitnik častnega zlatega leva za življenjsko delo je francoski režiser Bertrand Tavernier. Direktor beneškega filmskega festivala Alberto Barbera ga je označil kot dovršenega, instinktivno nekonformističnega in neomajno vsestranskega avtorja.

Letošnji dobitnik častnega zlatega leva za življenjsko delo je francoski režiser Bertrand Tavernier. Foto: Wikipedia
Letošnji dobitnik častnega zlatega leva za življenjsko delo je francoski režiser Bertrand Tavernier. Foto: Wikipedia

BENETKE > Nagrado bodo 73-letnemu režiserju Bertrandu Tavernierju izročili septembra na 72. filmskem festivalu v Benetkah.

Tavernier se je rodil v Lyonu kot sin pisatelja in založnika. Začel je študirati pravo, a je kmalu začel pisati kritike za filmski reviji Positif in Cahiers du cinema ter delati kot asistent režiserjev.

Leta 1974 je predstavil svoj prvi dolgometražni film Urar iz Sanit-Paula. Kot samostojen in nekonvencionalen ustvarjalec v filmih pogosto obravnava zgodovinske teme, loteva pa se tudi sodobnih, aktualnih vprašanj. Za njegova dela je značilna natančna in neprizanesljiva psihološka in socialna kritičnost.

Med njegovimi pomembnejšimi filmi so Death Watch (1979), Coup de torchon (1981), Nedelja na podeželju (1984), Okrog polnoči (1986), La passion Beatrice (1987), Življenje in nič drugega (1989), Daddy Nostalgie (1990), Vaba (1995), Kapitan Conan (1996), Naelektrena meglica (2009).

Letošnji, 72. filmski festival v Benetkah, bo od 2. do 12. septembra.

STA


Najbolj brano