Fortuna in rekviem prihajata z zahoda

Z izvedbo Orfove Carmine Burane se je na prvi dan druge polovice leta začel letošnji Ljubljana festival. Predpremiera kantate je bila dan prej na Trgu zedinjenja Italije v Trstu, kjer je izvedbo znamenite skladbe pod taktirko Uroša Lajovica poslušalo osem tisoč ljudi. Znamenito dirigentsko ime in slovensko-italijanska naveza sta tudi značilnosti naslednjega velikega orkestrskega dogodka. Na Kongresnem trgu bo dirigentsko paličico vihtel Riccardo Muti.

Veličasten pogled na oder na Kongresnem trgu Foto: STA
Veličasten pogled na oder na Kongresnem trgu Foto: STA

LJUBLJANA, TRST, SREDIPOLJE > V Trstu so brezplačne vstopnice za kantato, ki so jo pod Lajovicevim vodstvom izvedli orkester Slovenske filharmonije, orkester in zbor SNG Opera in balet, Slovenski komorni zbor, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić iz Hrvaške in zbor Opere narodnega gledališča Sarajevo, razdali v pičlih petnajstih minutah.

S tržaško festivalsko predpremiero je bil zadovoljen tudi vodja festivala Darko Brlek, ki je na odru Kongresnega trga dejal, da je srečen, “ker festivalski dogodki prihajajo na prizorišča, kjer si jih lahko ogleda čim širše občinstvo.”

Občinstvo je legendarni glasbeni preplet Carla Orfa sprejelo navdušeno ter izvajalce nagradilo s stoječimi ovacijami. Na odru, ki ga uokvirja edinstven pogled na Ljubljanski grad, so razpoloženjske nianse Carmine burane, ki se začne in konča s himno fortuni, usodi, izzvenele v vseh svojih fortissimih in pianissimih. V poletnem večeru publiki ni bilo težko z avtorji libreta slaviti veselja do življenja, večerov v taverni, pomladnega prebujanja, prvih dotikov, prepovedanih ljubezni in hrepenenja srca.

Solisti so otožne in hudomušne like, od pijanega opata do razočaranega ljubimca in pečenega laboda odpeli izrazno in prepričljivo. Ob Zagrebčanu Marku Cvetku in Bolgaru Ivu Jordanovu je še posebej uročila “puella rufa tunica”, Sarajevčanka Aida Čorbadžić, ki je, tako kot junakinja 17. speva, na odru “stala v rdeči tuniki.” Že danes bo Kongresni trg prizorišče glasbenega dogodka z naslovom Ogenj in led, na katerem bosta moči združila Vlatko Stefanovski in Vasko Atanasovski.

V ponedeljek pa bo Ljubljana spet nadaljevanje zgodbe, ki bo prvo poglavje napisala čez mejo. V nedeljo bo v kostnici v Sredipolju koncert, posvečen miru. Spremljali ga bodo evropski predsedniki in nekaj tisoč poslušalcev na (plačljivih) sediščih in (brezplačnih) stojiščih.

Maestro Riccardo Muti bo dirigiral izvedbo Verdijevega Rekviema. Na odru pa bodo združeni orkestri. Nastopili bodo mladi glasbeniki orkestra Luigi Cherubini, zbor Furlanije Julijske krajine, glasbeniki in pevci tržaškega gledališča Verdi in poustvarjalci iz uglednih sestavov držav, ki so sodelovale v prvi svetovni vojni, združeni pod skupnim imenom European spirit of youth orchestra (evropski orkester mladega duha). Solisti bodo sopranistka Tatiana Serjan, mezosopranistka Daniela Barcellona, tenorist Saimir Pirgu in basist Riccardo Zanellato.

VESNA HUMAR


Najbolj brano