Flavta ju ponese v drugi svet

Prav v dneh, ko poteka Regijsko tekmovanje mladih glasbenikov Primorske, pišemo o primorskih flavtistkah, uspešnih na lanskem regijskem in nacionalnem tekmovanju: 13-letni Metka Črnugelj in Lara Gašič sta na današnji dan pred enim letom osvojili zlato priznanje na regijski ravni in se tako prebili na 45. državno Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije (TEMSIG), kjer sta prav tako dosegli odličen rezultat. V I.b kategoriji sta med 25 tekmovalci prejeli zlato plaketo; Lara je s 95 točkami zasedla 6. mesto, Metka pa je s 97 točkami prejela še 3. nagrado.

Laro Gašič (levo) in  Metko Črnugelj je flavta prevzela že v 
zgodnjem otroštvu.
Laro Gašič (levo) in Metko Črnugelj je flavta prevzela že v zgodnjem otroštvu. 

POSTOJNA > Metka Črnugelj in Lara Gašič se predajata flavti z vso ljubeznijo, saj ju je ta inštrument povsem prevzel že v zgodnjem otroštvu. Že sedmo oziroma šesto leto se izobražujeta na Glasbeni šoli Postojna pod mentorstvom Suzane Furlan Mitev. Učiteljica jima zna izbrati skladbe, ki so jima všeč in so primerne njunim sposobnostim, obenem pa od učenk veliko pričakuje ter tako spodbudi dekleta k doseganju odličnih uspehov.

Metka in Lara imata že več tekmovalnih izkušenj, saj se že od drugega razreda flavte dalje udeležujeta tako domačih kot tudi mednarodnih tekmovanj (Beograd, Trst), kjer praviloma prejemata visoke ocene in najvišje nagrade. Na odru imata velikokrat sprva tremo, ki jo - včasih prej, včasih pa šele proti koncu nastopa - uspešno premagata.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V nocojšnji oddaji Glasbeni abonma - na sporedu bo ob 20. uri - boste slišali nadarjeni flavtistki s postojnske glasbene šole Metko Črnugelj in Laro Gašič, ki bosta zaigrali svoj lanski tekmovalni program, s katerim sta bili zlati tako na regijskem kot tudi na državnem tekmovanju.

“Pri komorni igri sva bolj sproščeni, saj je odgovornost porazdeljena med člane skupine,” pravita. V triu flavt sta skupaj z Rebeko Mislej in ob klavirski spremljavi Snježane Pleše Žagar nedavno nastopili na slavnostnem koncertu ob 70-letnici postojnske glasbene šole. V tem sestavu pa sta tudi prvič studijsko snemali na Radiu Koper. Prvo tovrstno izkušnjo sta doživeli kot zanimivo in pozitivno, a vzdušje je bilo bolj napeto. “Na odru se običajno premikamo in zibljemo, v studiu pa smo morale biti pri miru, zato smo se težje sprostile,” se spominja Lara. “Odseke, ki jih je treba popraviti, lahko sicer večkrat ponoviš, a vsakič se teže osredotočiš na igranje,” o posebni zbranosti, ki jo zahteva snemanje, še dodaja Metka.

Tudi med koncertnimi in tekmovalnimi nastopi opažata razlike, zlasti pri pripravi, ki je za tekmovanja veliko daljša, vaje pa so precej bolj intenzivne. Trudita se po najboljših močeh, saj se želita izkazati in priti do najboljših rezultatov. Ni jima težko odgovoriti na vprašanje, kaj bi ocenjevali, če bi bili sami v vlogi žirantk: “Ton, tehniko, celotno izvedbo, težavnost programa, kot tudi, ali se tekmovalec sprosti in uživa pri igranju.”

Spominjata se, da sta morali na začetku svojega druženja s tem inštrumentom delati vaje za pravilno pihanje v flavto, saj se ton ne oglasi kar zlepa. Danes pa se trudita, da vzdržujeta karseda lepo oblikovan ton, bodisi v nizkih bodisi v visokih legah. Ali se bosta tudi profesionalno podali na glasbeno pot, še ne vesta. Metka resno razmišlja o vpisu na srednjo stopnjo, Lara pa pravi, da ima več zanimanj, med igranjem flavte pa izredno uživa: “Flavta je zame odličen hobi, pri katerem se zelo sprostim. Res sem hvaležna, da lahko igram, saj sem takrat v drugem svetu.”

HELENA FILIPČIČ GARDINA


Najbolj brano