Filmski festival v Pulju letos v znamenju režiserk

V Pulju bo med 9. in 16. julijem potekal 63. Puljski filmski festival. Odprl ga bo hrvaški celovečerec Vse najboljše režiserke Snježane Tribuson, sklenil pa hrvaški film Trampolin režiserke Katarine Zrinke Matijević. V mednarodnem programu bodo prikazali šest filmov, ki jih podpisujejo režiserke.

V Pulju bo med 9. in 16. julijem potekal 63. Puljski filmski 
festival.  Foto: Vjetko Skrt
V Pulju bo med 9. in 16. julijem potekal 63. Puljski filmski festival.  Foto: Vjetko Skrt

ZAGREB > V nacionalnem programu bodo predvajali 16 celovečercev, od tega sedem v tekmovalnem delu, tri zunaj konkurence, šest pa bo manjšinskih koprodukcij. Med slednjimi je tudi koprodukcija Houston, imamo problem! slovenskega režiserja Žige Virca.

V nacionalnem programu bodo poleg filmov Snježane Tribuson in Katarine Zrinke Matijević prikazali še filme Pomutnja režiserke Lane Kosovac, Generacija '68 režiserja Nenada Puhovskega, Ministarstvo ljubavi Pava Marinkovića, Narodni herojLjiljan VidićIvana Gorana Viteza in S one straneZrinka Ogreste. Izven konkurence bodo prikazali filme Modri kavezBrune Bajić, Život je trubaAntonia Nuića in Oslobođenje Skopja režiserjev Rade in Danila Šerbedžije.

Letos bodo predvajali tudi prvi dve epizodi nove nadaljevanke režiserja Daliborja MatanićaNovine; to bo predpremiera projekta, ki bo jeseni prišel na hrvaško televizijo.

Z mednarodnim programom želijo po besedah članice umetniškega sveta puljskega festivala Tanje Miličić predstaviti nove avtorje, poetike in trende ter filme, ki ne bodo v redni distribuciji v hrvaških kinematografih.

Med drugim bodo prikazali francoski film EvolutionLucile Hadžihalilović, grški celovečerec Chevalier v režiji Athine Rachel Tsangari, izraelski Mountain, ki ga je režirala Yaelle Kayam, in irski film Mammal režiserke Rebecce Daly. Napovedujejo tudi francoski film Things To Came režiserke Mie Hansen-Love, ki je dobila srebrnega medveda za režijo na Berlinalu.

Prikazali bodo tudi kolumbijski celovečerec Between Sea and Land režiserja Carlosa del Castilla, ki je dobil nagrado občinstva in posebno nagrado žirije na letošnjem filmskem festivalu Sundance.

V sklopu festivala bo potekala tudi okrogla miza na temo Ženske v evropskem in hrvaškem filmu, spremljevalni program Retrospektiva pa bo letos posvečen ugledni madžarski režiserki in scenaristki Marti Meszaros.

Festival bo potekal na 14 lokacijah v Pulju, osrednje prizorišče bo znamenita puljska arena.

STA

   


Najbolj brano