Filmska zgodba o pohlepu, ki se zlepa ne postara

“V zgodovinskem filmu bomo priča zgodbi, ki govori pravzaprav tudi o našem času, saj se pohlep skozi zgodovino ni veliko spreminjal,” pred jutrišnjo premiero napovedujejo ustvarjalci neodvisnega celovečernega filma Rimska zgodba. Umetniške in tehnične talente so v koprodukciji združili člani Kulturno izobraževalnega društva Teodozij, DD Studia in društva Millenium Fox.

Na Vipavskem ne manjka prizorišč, ki bi jih ustvarjalcem 
Rimske zgodbe zavidali tudi hollywoodski režiserji.  Foto: Arhiv: Kid Teodozij
Na Vipavskem ne manjka prizorišč, ki bi jih ustvarjalcem Rimske zgodbe zavidali tudi hollywoodski režiserji.  Foto: Arhiv: Kid Teodozij

VRHPOLJE, VIPAVA > Po odmevnih uprizoritvah rimskih spektaklov in po pilotnem filmskem projektu Sosedska (ne)ljubezen, so si v Kulturno izobraževalnem društvu Teodozij iz Vrhpolja pred tremi leti za nalogo postavili še bolj velikopotezen projekt: rimsko tematiko, ki je zaznamovala tukajšnje kraje, prikazati na filmskem platnu.

Vojska se upre samovšečnežu

A v neodvisnem celovečernem filmu Rimska zgodba ne gre za zgodovinski prikaz Teodozijeve bitke pri Mrzli reki, ampak za izmišljeno zgodbo v duhu rimskega časa, pravi predsednik KID Teodozij Vrhpolje Anton Lavrenčič. Pod projekt so se podpisali Nejc Furlan, Dominik Vrčon in Lara Štefančič, ob njih pa so ključne naloge prevzeli še Kristijan Zorn, Matjaž Puc, Luka Lango, Matic Slemič, Darjo Uršič in Tine Kobal.

Nejc Furlan, ki se je pod Rimsko zgodbo podpisal kot režiser in scenarist, pravi, da gre za univerzalno zgodbo, kajti nekatere človeške lastnosti se skozi čas ne spremenijo, saj smo vsi “krvavi pod kožo”. “Zgodba je kompleksna, zanimiva, hudomušna, aktualna, fiktivna, a v določenih pogledih resnična. Podobnost z današnjimi dogodki ni naključna in odraža pogled mladih na današnjo družbo. Ne gre za filmski presežek, vendar smo prepričani, da bodo v njem kaj zanimivega našli tudi zahtevnejši gledalci,” napoveduje režiser. Okvir zgodbe je postavljen v čas pred približno 1600 leti, v rimsko vas, ki jo vodi lokalni samovšečnež Antonius. Ker ne plačuje dovolj najemniški vojski, se mu ta upre, na vrata vasi pa že trkajo barbari. V ozadju te se zapletajo in razpletajo še različne osebne zgodbe drugih junakov.

Film je povezal generacije

Filmski projekt je rezultat velike zagnanosti mladih filmskih ustvarjalcev in prostovoljnega dela približno 200 sodelujočih. Vrhpoljci so tokrat k sodelovanju povabili prijatelje iz sosednjih vasi, igralce pa so izbrali tudi na avdiciji. V glavnih vlogah nastopajo Jani Groznik, Dejan Slokar, Anton Lavrenčič, Ivan Počk in Valentina Mesesnel.

Za filmsko kuliso jim ni bilo treba daleč, saj se zanimivih detajlov, ki jih ponuja Vipavska dolina, ne bi branili niti hollywoodski režiserji. Večino prizorov so posneli v gradu Lože, snemali so še na Nanosu, v Ajdovščini, soteski Bela in ob Vogrščku. Snemati so začeli konec maja lani in delo opravili do izteka oktobra, ko je bilo za njimi približno 260 snemalnih ur. “Bili smo dobro uigrana ekipa, naredili smo ogromno. Projekt je znova povezal mlado in starejšo generacijo,” je na novinarski konferenci pred premiero dodal direktor fotografije in producent Dominik Vrčon.

Premiera bo jutri ob 21. uri na Glavnem trgu v Vipavi, ogled bo brezplačen, gostitelji napovedujejo tudi pester spremljevalni program.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano