Evald Flisar odstopil s položaja predsednika slovenskega centra PEN

Predsednik slovenskega centra PEN Evald Flisar je odstopil s položaja. Flisar, ki je odstopil po izbruhu afere glede njegovega spornega načina komunikacije z mlado kritičarko Anjo Radaljac, je odstopno izjavo v vednost poslal tudi predsednici mednarodnega PEN Jennifer Clement. Izstopa tudi iz organizacije PEN.

Predsednik slovenskega centra PEN Evald Flisar je odstopil s 
položaja. Foto: STA
Predsednik slovenskega centra PEN Evald Flisar je odstopil s položaja. Foto: STA

LJUBLJANA > Evald Flisar je v svoji odstopni izjavi ekskluzivno za Delo pojasnil, da ne odstopa zaradi peticije, ki jo je objavila Airbeletrina, “ne zaradi neznosno nizkotnega blatenja” njegove osebe v medijih. Kot je zapisal, je odstop napovedal že pred meseci, a so ga kolegi v upravnem odboru prosili, naj tega ne stori. Za odstop se je zdaj odločil, je pojasnil, zaradi izjave članic ženskega odbora PEN Mire, ki so ga pozvale k integriteti in k ohranitvi integritete PEN.

Kako Flisar pojasnjuje ozadje? “Ena teh članic, Stanislava Repar, je pred časom na vse članice Mire naslovila apel. Ta je sledil objavi članka Metoda Češka v Sodobnosti, v katerem je opisal svoje nesrečne in nepoštene poslovne odnose z založbo Apokalipsa. Tekst je poslal na natečaj Sodobnosti za najboljši esej in žirija ga je, kot enega od desetih nominiranih, v interesu javnosti izbrala za objavo.”

Stanislava Repar, v svoji izjavi nadaljuje Flisar, je kot članica društva Apokalipsa nato poslala vsem članicam Mire izjavo, v kateri ga poleg drugih stvari obtožuje, da je “na očeh vsej javnosti izvedel direkten napad na pluralno založniško sredino v Sloveniji, s tem tudi kulturno srenjo” in da “to prikrivam, češ da s prepreganjem mlajših konjev pri Sodobnosti”. Flisar nato citira še: “Če je žirija enomiselno izbrala Češkov esej (kot lahko preberemo), potem je zadeva pervertirana do dna in nam ne preostane nič drugega kot Flisarju bruhati na vratih!”

Kot je zapisal Flisar, ga Tanja Tuma, med drugim sekretarka upravnega odbora pri Miri, o tem ni obvestila, saj da naj bi šlo za “interno debato znotraj Mire”, s čimer se Flisar ni strinjal, saj je Mira del PEN, za katerega odgovarja predsednik. Flisar se je, kot je zapisal, pritožil na častno razsodišče, a se ni zgodilo nič. “Očitno se jim zdi poziv, naj hodijo 'bruhat na mojih vratih', popolnoma sprejemljiv in 'penovski', kompliment ženski, kakor koli ponesrečen, pa delikt, za katerega je treba moškemu natakniti zanko okrog vratu,” je v odstopni izjavi zapisal Flisar.

Kar zadeva angažiranje Anje Radaljac pri Sodobnosti, je Flisar še pojasnil, da so res sklenili, da bi lahko jeseni sodelovali, a da sklep ni bil obvezujoč in da naj bi zadeve dorekli septembra. “Vmes se je zgodilo marsikaj. Moje sporočilo Anji Radaljac, da se umikam iz tega cirkusa, ni pomenilo odpovedi sodelovanja, ampak da se umikam iz cirkusa njenih obtožb o spolnih namigovanjih,” je zapisal Flisar, ki je pojasnil, da je v skrbi za kakovost revije ni hotela angažirati glavna urednica revije Sodobnost, njega pa je zavedel socialni čut.

Flisar je bil glavni urednik Sodobnosti od leta 1998. Zadnja leta je odgovorni urednik, glavna urednica je Jana Bauer, s katero je v zakonski zvezi.

Afera Flisar-Radaljac je izbruhnila po objavi elektronske pošte med kritičarko Anjo Radaljac in Flisarjem na spletni strani Radia Študent. Ta je sprožila peticijo s pozivom k odstopu Flisarja s položaja predsednika slovenskega centra PEN, ki je bila 8. julija objavljena na spletnem portalu Airbeletrina in jo je podpisalo več kot 400 oseb. V njej so podpisniki Flisarju očitali nedopustno, seksistično vedenje.

Flisar je očitke zavrnil in navedel, da je sporne izjave zapisal, ker je mislil, da komunicira na prijateljski ravni.

Tako upravni odbor slovenskega centra PEN kot članice ožjega odbora Mire - ženskega odbora slovenskega centra PEN so obsodili “medijski linč” Flisarja ter hkrati opozorili na neprimerno komunikacijo predsednika slovenskega PEN.

STA


Najbolj brano