Estonska izkušnja jo je vrnila k osnovam

26-letna Ingrid Mačus iz Goriških brd je pianistka, muzikologinja in glasbena publicistka, ki jo čedalje bolj zanima tudi kompozicija. Nežna, prijetna, zgovorna briška glasbenica na svoji poti vedno sledi tistim, ki so iskreni v izrazu, komentarjih, ustvarjanju, žal pa pri tem ugotavlja, da nismo več vajeni biti odprti za lepo.

Ingrid Mačus je pianistka, skladateljica, muzikologinja in 
glasbena publicistka.  Foto: Jože Svetičič
Ingrid Mačus je pianistka, skladateljica, muzikologinja in glasbena publicistka.  Foto: Jože Svetičič

BRESTJE > “Steklene stene akademije so bile kot okviri za spreminjajoče se slike. V četrtem nadstropju je bilo pred mano le nebo, najvišje vejice krošenj in preletavanje ptic. Ko je bilo dovolj tišine, je začelo snežiti. Danes tu v Ljubljani vztrajno dežuje. Snežinke pa se v mrazu izčistijo, odvržejo odvečno. Ko so popolne, se raztegne čas njihovega lebdenja. Nastane prostor, kot v popolno oblikovani melodiji. Brez pohitevanja. Do koder nese svetloba, vlada enak red, skladnost vseh obliki in mir.” S temi besedami nam Ingrid Mačus z rahlo nostalgijo razkriva delček svojega notranjega sveta, ki se je zelo očitno po enoletnem bivanju v Estoniji obogatil z mnogimi dragocenimi ustvarjalnimi in poustvarjalnimi izkušnjami.

Ingrid je klavirsko igro najprej osvajala pod mentorstvom profesorjev Andreje Konjedic Lenardič, Ingrid Silič in Sijavuša Gadžijeva. Nadaljevala je v razredu profesorja Andreja Jarca na ljubljanski akademiji za glasbo, kjer je trenutno študentka drugega letnika magistrskega študija v razredu profesorja Zoltana Petra.

V akademskem letu 2011/12 je vzporedno diplomirala iz muzikologije. Veliko je delala kot korepetitorka. V reviji Glasna objavlja zanimive in pronicljive zapise o glasbi. Jeseni 2014 se je odločila, da bo svoje sicer precej raznoliko in pestro glasbeno udejstvovanje nagradila z izmenjavo v okviru programa Erasmus, in izbrala je glasbeno akademijo (Estonian academy of music and theatre) v Talinu, kjer imajo močno pianistično tradicijo in bogato glasbeno kulturo.

“Estonska izkušnja me je vrnila k osnovam, k zvoku. Individualno sem delala s štirimi profesorji. Verjetno me je še najbolj zaznamovalo delo s profesorjem za improvizacijo Antom Pettom, ki je pripomogel, da sem prišla vsaj malo v stik z glasbo v sebi in se opogumila tudi za komponiranje. Na oddelku za elektroakustiko sem lahko uresničila svoje želje in ta izkušnja je tudi spremenila moj način poslušanja glasbe,” pripoveduje Ingrid in nam postreže s svojima prvencema: s skladbo Odmev iz daljnega mesta, ki so jo glasbeniki iz študijskega programa CoPeCo izvedli januarja letos v nacionalnem muzeju moderne umetnosti KUMU v Talinu, in s skladbo Bolj bela od bele, ki je nastala kot odgovor na pesem Petre Koršič, zvočni material zanjo pa je bil deloma posnet v studiu akademije v Talinu.

Rubriko Primorski glasbeni talenti, ki je tokrat jubilejna, že stota, pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. V nocojšnji oddaji Glasbeni abonma - na radijskem sporedu bo ob 20. uri - se bo Ingrid Mačus kot pianistka, solistka in članica komornih zasedb, s skladbama Odmev iz daljnega mesta in Bolj bela od bele pa tudi kot skladateljica.

Briška glasbenica vsakodnevno veliko časa namenja pozornemu poslušanju, saj je prepričana, da je prav pomanjkanje slednjega danes največji problem klasične glasbe. “Malo je ljudi, ki bi zares prišli na koncert in prisluhnili sami glasbi, bili dovolj občutljivi, da bi slišali detajle, v katere je izvajalec vložil veliko življenjske moči in časa. Že na Primorskem imamo nekaj izjemnih talentov, ki bi jih bilo vredno poslušati, saj bi tako lahko dali človeku eno veliko umetniško izkušnjo. Žal, pa nismo več vajeni biti odprti za lepo,” dodaja Ingrid, ki se zadnja leta aktivno udeležuje tudi briških festivalov kreativne glasbe, zanima jo tudi glasbeni teater Carmela Beneja, pa teorija Deluza. In ni skrivnost, da v prijetni družbi rada tudi zaigra in zapoje svoje avtorske pesmi.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano