Eric Clapton praznuje 70. rojstni dan

Pred 70 leti se je na današnji dan rodil britanski pevec, pisec, skladatelj in kitarist Eric Clapton, ki velja za enega najpomembnejših predstavnikov moderne blues glasbe in ustvarjalca velike senzibilnosti.

Eric Clapton Foto: Andraž Gombač
Eric Clapton Foto: Andraž Gombač

LONDON > Eric Clapton, ki se ga je prijel vzdevek “Počasna roka”, se je podpisal pod več uspešnic, kot so Layla, I Shot the Sheriff in Wonderful Tonight.

Nazadnje je lani skupaj z glasbenimi kolegi izdal ploščo The Breeze, posvetilo JJ Caleu. Obenem se je lani podal še na zadnjo turnejo “bližnjega in daljnega Vzhoda”, na kateri so ga slovenski oboževalci lahko slišali na Dunaju. Turnejo je ovekovečil v dokumentarcu z naslovom Planes, Trains and Eric (Letala, vlaki in Eric).

Glasbenik se že dalj čas poslavlja od aktivnega koncertiranja. Lani je priznal, da mu je vse teže “ostajati zdrav, gibčen in poln energije” glede na standarde, ki jih zahteva turneja in da je postal len tudi pri pisanju pesmi. Jubilej bo kljub temu obeležil z dvema koncertoma, 1. in 2. maja v newyorškem Madison Square Garden.

Clapton se je rodil v angleškem Surreyu kot nezakonski sin kanadskemu vojaku Edwardu Walterju Fryerju in Angležinji Patricii Molly Clapton. Vzgajala sta ga babica Rose Clapton in njen drugi mož Jack Clapp.

Najprej je igral v glasbeni skupini The Yardbirds, pozneje se je pridružil zasedbi John Mayal Bluesbreakers, v kateri je zaslovel. Kariero je nadaljeval v skupini Cream. V tem času je z značilnim zvokom, dolgimi improvizacijami in novimi harmonijami pomembno vplival na razvoj rock glasbe. Pozneje se je za nekaj let umaknil s scene zaradi težav z drogo. Od leta 1975 ima uspešno solo kariero.

Posnel je 23 studijskih albumov. Med uspešnicami velja omeniti tudi pesem Tears in Heaven, ki jo je napisal v spomin na sinčka, ki je tragično preminil pri štirih letih.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi 11 grammyjev.

STA


Najbolj brano