Ennio Morricone praznuje 60. obletnico ustvarjanja

Italijanski skladatelj filmske glasbe in dobitnik oskarja Ennio Morricone bo 60-letnico svoje kariere proslavil s ploščo, na kateri bodo njegova najbolj znana dela. Morricone 60 bo naslov albuma, ki bo izšel 7. oktobra pri založbi Decca, interpretirala jih je Češka filharmonija.

Ennio Morricone
Ennio Morricone 

RIM > Sedeminosemdesetletni Ennio Morricone je letos dobil oskarja za izvirno glasbo v filmu Podlih osemQuentina Tarantina, pred tem ga je ameriška filmska akademija že leta 2007 nagradila za njegov življenjski prispevek k filmski glasbi. Napisal je namreč več kot 500 skladb za filme in televizijo.

Najbolj znana je njegova glasba za trilogijo vesternov Sergia Leoneja, ki vključuje filme Za prgišče dolarjev, Za dolar več ter Dobri, umazani, zli. Podpisuje pa med drugim tudi glasbo za filme Bilo je nekoč na Divjem zahodu, Bilo je nekoč v Ameriki, Nedotakljivi in Misijon.

Legenda filmske glasbe, ki je leta 2008 gostovala tudi na ljubljanskem poletnem festivalu, je zaradi težav z vretenci do konca junija odpovedal vse koncerte. A kot je povedal ob napovedi jubilejne plošče, je po uspehu glasbe za film Podlih osem zadovoljen, da bo lahko obletnico svoje kariere proslavil na ta način. “Snemati svoja dela s Češko filharmonijo je bila resnično čudovita izkušnja,” je povedal v Rimu rojeni skladatelj.

STA


Najbolj brano