Energija prostora budi ustvarjalnost

23 likovnih umetnikov in umetnic iz domačega in mednarodnega prostora ta teden na turistični domačiji Sinji vrh ustvarja v okviru že 24. mednarodnega likovnega simpozija Slovenija, odprta za umetnost. Prvič se bodo predstavili nocoj, z razstavo malih formatov v Lični hiši v Ajdovščini, jutrišnji ustvarjalni dan pa je namenjen druženju z obiskovalci.

 V teh dneh na Sinjem vrhu že 24 leto zapored ustvarjajo 
udeleženci mednarodnega likovnega simpozija Slovenija, 
odprta za umetnost.    Foto: Alenka Tratnik
V teh dneh na Sinjem vrhu že 24 leto zapored ustvarjajo udeleženci mednarodnega likovnega simpozija Slovenija, odprta za umetnost.  Foto: Alenka Tratnik

SINJI VRH, KOVK > Ob številnih uveljavljenih imenih slovenskega in mednarodnega prostora, ki so se v 24 letih vpisali na seznam sodelujočih, ni več razloga za vprašanje, kaj bi umetniki z vsega sveta počeli v okolju, ki je tako daleč od vsega.

“Na koncu se je izkazalo, da je ta kraj energetsko tako močan, da jih podpira v ustvarjalnosti. Inspirativnost in mirnost okolja sta tako močan faktor, da se lahko vsak, ki pride sem, sprosti in dela. Hkrati je tukaj učna ura pokrajinskega slikarstva. Ko pogledaš proti obzorju, se ti odprejo prvi plan, drugi plan, tretji plan. Kot na akademiji,” je ob robu letošnjega simpozija ob novih slikarskih potezah razmišljal njegov ustanovitelj, akademski slikar Klavdij Tutta.

Srečanje, ki je hkrati tudi prostor komunikacije med starejšo in mlajšo generacijo ter stičišče različnih kulturnih okvirov in umetniških govoric, zaznamuje raznolika udeležba. Goste izberejo likovni kritiki, galeristi, likovni umetniki in selektorji. Umetniška vodja projekta Anamarija Stibilj Šajn o izboru pravi: “Ob že uveljavljenih imenih želimo dati pozornost tudi mladim, prodornim avtorjem, ki si šele utirajo pot. Mislim, da nam je letos tudi v tem pogledu uspelo uravnotežiti skupino.”

Na domačiji Sinji vrh, ki je v kulturnem utripu prepoznala dodano vrednost turistične ponudbe, letos ustvarjajo Mira Ličen Krmpotić, Kaja Urh, Meta Šolar, Maruša Šuštar, Damjana Plešnar, Brut Carniollus, Klemen Brun, Peter Marolt in Sergej Kapus kot častni gost iz Slovenije. Med avtorji iz tujine so Zdravko Milić, častni gost, Toni Franović, Walter Köstenbauer, Dania Spizzamiglio, Gianni Borta, Noriaki Sangawa, Dragana Knežević in Gala Čaki. Na simpoziju sodelujeta tudi letošnji nagrajenec Majskega salona, Simao Bessa in Tanja Verlak, ki je sinoči predavala na temo Via Fotografia. Kot avtorji sodelujejo tudi soorganizatorja srečanja David Ličen in Polona Kunaver Ličen ter strokovni sodelavec Črtomir Frelih.

Po besedah umetniške vodje Anamarije Stibilj Šajn, se obeta kakovostna in raznolika razstava. “Naša želja je, da vsako leto ponudimo nekaj novega. Da smo drugačni in zanimivi. Mislim, da bo letošnja razstava resnično izraz raznolikosti. Udeleženci svoje likovne izpovedi izražajo v različnih likovnih tehnikah in v različnih avtorsko izoblikovanih slogih. Imamo mlade avtorice, ki prisegajo na figuraliko, avtorje, ki ostajajo zvesti risbi kot čisti elementarnosti, avtorje, ki komunicirajo s krajino, pejsažem, hkrati pa v ta prostor vlečejo zgodovinski spomin, arheologijo in utrip sodobne digitalne slike, fotografe, arhitekte in multimedijske ustvarjalce.”

Sinjevrško srečanje bo dobilo epilog v obsežnem katalogu in z razstavami, ki se bodo zvrstile v Ajdovščini, Sežani, Idriji, Radovljici in v Gorici.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano