Einstürzende Neubauten jutri ekskluzivno v Ljubljani

Ljubljanski Kino Šiška bo jutri eno izmed desetih prizorišč, ki bodo ekskluzivno gostila kultne Berlinčane Einstürzende Neubauten, ki so v 80. letih minulega stoletja postavili temelje t.i. industrial glasbi.

Ljubljanski Kino Šiška bo jutri eno izmed desetih prizorišč, ki bodo ekskluzivno gostila kultne Berlinčane Einstürzende Neubauten
Ljubljanski Kino Šiška bo jutri eno izmed desetih prizorišč, ki bodo ekskluzivno gostila kultne Berlinčane Einstürzende Neubauten 

Frontmana zasedbe Blixa Bargeld in Alexander Hacke, sicer stara znanca Ljubljane, sta se z izvorno zasedbo na turnejo podala s projektom Lament, s katerim obeležujejo 100. obletnico začetka 1. svetovne vojne.

Einstürzende Neubauten, še posebej Blixa Bargeld, so znani po tem, da črpajo iz zgodovinskih avantagard z začetka minulega stoletja. Največji poklon je Bargeld izvedel leta 2010 v New Yorku na festivalu Performa, kjer je ob 100. obletnici futurističnega manifesta predstavil dve skladbi za 16 proizvajalcev hrupa, kar se seveda navezuje na znamenite instrumente “intonarumori” futurista Luigija Russola, ki ga imajo mnogi za praočeta noisa.

Raziskovanje tedanjega glasbenega terena jim torej nikakor ni tuje. Za namen obeležitve začetka 1. svetovne vojne so Einstürzendovci izvedli obsežne raziskave avdio posnetkov vojnih ujetnikov z vsega sveta, ki so nastali v letih 1914-1916 (posneli so jih v enem prvih večjih ujetniških taborišč v bližini Berlina) in jih hranijo v zvočnih arhivih Humboldtove univerze v Berlinu in v Deutsches Rundfunkarchiv (arhivu nemške radiotelevizije). Poleg tega bodo v kompozicijo vpeljali tudi materiale, ki so jih podrobno pregledali in preposlušali v dresdenskem Militärhistorisches Museumu. V avdio posnetke vojnih ujetnikov bodo povezali in vključili zgodovinske glasbene navezave na dve najstarejši glasbeni obliki, žalostinko in motet (flamskega renesančnega skladatelja na temo biblične zgodbe izgubljenega sina), so sporočili organizatorji.

Vsekakor se ne obeta “klasičen” Einstürzende Neubauten koncert, ampak bolj nekakšna minuciozno izoblikovana kompozicija zvočnih ostalin iz 1. svetovne vojne.

BILJANA PAVLOVIĆ

Vstopnice lahko kupite na tej povezavi: http://store.kinosiska.si/events/27-nov-14-einstrzende-neubauten--lament-kino-siska/


Najbolj brano