Dvojezična predstava zaključuje Fabianijevo leto

Fabianijevo leto, v katerem je novogoriška mestna občina v sodelovanju s številnimi ustanovami predstavila delo in življenje arhitekta Maksa Fabianija, bo s še nekaj čezmejnimi projekti, ki se bodo zvrstili do konca leta, zaokrožila dvojezična predstava Fabiani - Umetnost bivanja/L'arte del vivere.

Življenje in delo arhitekta Maksa Fabianija bosta drevi premierno zaživela v dvojezičnem gledališkem projektu Fabiani - 
Umetnost bivanja.
Življenje in delo arhitekta Maksa Fabianija bosta drevi premierno zaživela v dvojezičnem gledališkem projektu Fabiani - Umetnost bivanja.  

NOVA GORICA > Celoletni projekt, s katerim obeležujejo 150. obletnico rojstva arhitekta Maksa Fabianija (1865-1962), je v sklepnem delu povezal ustvarjalce dveh mest, ki so želeli ovrednotiti, predvsem pa aktualizirati njegovo delo. Fabianija so doslej predstavili že s 14-imi dogodki, v sklepnem delu pa je povezovanje med Gorico in Novo Gorico še posebej v ospredju. Glavni dogodek bo dvojezična predstava Fabiani - Umetnost bivanja/L'arte del vivere, ki jo bodo drevi ob 20. uri premierno predstavili v SNG Nova Gorica, 17. decembra pa še v goriškem gledališču Verdi. Uro pred premiero bodo v avli novogoriškega gledališča odprli razstavo Tanje Devetak o oblikovalskih oblačilnih podobah, ki odsevajo vplive izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija v Ljubljani.

To ni gledališka predstava

“To ni gledališka predstava, ampak hommage Maksu Fabijaniju,” poudarja režiserka dvojezične predstave Fabiani - Umetnost bivanja/L'arte del vivere Neda Rusjan Bric. Gre za prikaz vseh spektrov njegovega življenja, ki pa ni zgolj dokumentaren. Scenarij je nastal na podlagi Fabianijevih citatov, iz njegovega filozofskega dela Akma, duša sveta pa tudi iz drugih del, kjer govori o arhitekturi in mestih. Vključuje tudi kratek pogovor z mladim Plečnikom. “Prikaže skoraj sto let razmišljanja nekega človeka, vse njegove raznovrstne dejavnosti na vseh področjih. Zato sem tudi dala naslov Umetnost bivanja,” pojasnjuje Neda Rusjan Bric. Fabiani je deloval v izjemno težkih časih in je iskal poti, tudi na načine, ki jih mogoče danes obsojamo. “Rada bi, da se na koncu niti ne obtožuje, niti ne opravičuje, ampak samo razgrne neko življenje, ki je pač iskalo svoje poti... Da je lahko sploh deloval tako, da je polno izrazil samega sebe,” poudarja avtorica predstave, ki je povezala ustvarjalce z obeh strani meje. Poseben izziv ji je bilo sodelovanje z odličnim italijanskim glasbenikom in avtorjem glasbe Valterjem Sivilottijem, s katerim sta se hitro ujela. V predstavi igra na klavir in v glasbeno celoto je povezal tri pevke z obeh strani meje.

Fabianijeva roka na Goriškem

Z razstavo Fabianijevo delo na Goriškem po prvi svetovni vojni, ki naj bi jo odprli v začetku decembra, pa bodo v Novi Gorici predstavili tudi nov razstavni prostor med SNG in knjižnico. Razstava bo prikaz Fabianijeve vloge pri prenovi skoraj 100 naselij, ki so bila po vojni, nekatera bolj, druga manj, porušena in v katerih se še danes vidi njegova roka.

Turistom pa bo velikega arhitekta in urbanista predstavljala zgibanka v štirih jezikih (slovenščini, italijanščini, angleščini in nemščini), ki jih bo popeljala na sprehod po Gorici in Novi Gorici, do stavb, ki jih je zasnoval v tem prostoru. Fabianiju pa bo posvečena tudi tematska izdaja revije Razpotja, ki jo izdaja Društvo humanistov Goriške.

Kot je na predstavitvi sklepnih dogodkov poudaril goriški župan Ettore Romoli, Fabiani predstavlja enotnost obmejnega prostora, ki ga je tudi močno zaznamoval. Decembra mu bodo v Gorici, v mestnem parku nasproti Trgovskega doma, v katerem bo na ogled fotografska razstava na temo Fabianijevih del, postavili doprsni kip.

Novogoriški župan Matej Arčon je prepričan, da so v tem letu Fabianijevo dediščino natančno predstavili širši javnosti, z zadnjimi dogodki pa prihaja “češnja na torti”. Posebej pomembno se mu zdi povezovanje goriškega gledališča Verdi in novogoriškega SNG ter drugih ustanov z obeh strani meje, brez katerih ne bi mogli pripraviti tako bogatega programa.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano