Dve dami in dve legendi

Flavtistka Irena Grafenauer in pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak ter legendarni novogoriški slikar Slavko Furlan in dirigent ter skladatelj Marko Munih so med imeni, ki bodo zagotovo pritegnila veliko pozornost v prihajajoči sezoni Kulturnega doma. Ta je tudi letos zasnovana kot večplastna, raznolika ponudba za vse generacije.

Letošnjo bogato ponudbo Kulturnega doma so predstavile (z leve) Mateja Poljšak Furlan, 
Pavla Jarc in      Polona Abram.  Foto: Vesna Humar
Letošnjo bogato ponudbo Kulturnega doma so predstavile (z leve) Mateja Poljšak Furlan, Pavla Jarc in Polona Abram.  Foto: Vesna Humar

NOVA GORICA > Naslov sezone Brezmejnost kultur najprej cilja na posebni geografski položaj Nove Gorice. “Sodelovanje z ustanovami onkraj meje je ena naših prednostnih nalog. Želimo si, da bi ti mesti zaživeli kot živahen, večkulturni prostor,” poudarja direktorica Pavla Jarc.

Od sitarja do avtomobilov

Steber ponudbe v Kulturnem domu je tudi letos glasba. Jesen že prinaša Dneve stare glasbe pod umetniškim vodstvom kitarista Bora Zuljana.

Presežka bosta gotovo koncert stare indijske glasbe v veliki dvorani in nastop pevskih bratov Teofilović v Vili Vipolže. Nadaljuje pa se tudi Oktober jazz, lanska novost, ki jo pripravljajo v sodelovanju z uglednim jazzovskim festivalom iz Krmina.

Glasbeni abonma se letos začenja s koncertom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Dirigentsko paličico bo vihtel eden najbolj prepoznavnih primorskih glasbenih ustvarjalcev Marko Munih. To bo njegov zadnji veliki koncert, napovedujejo v Kulturnem domu.

Na samostojnem klavirskem recitalu bo nastopila Dubravka Tomšič Srebotnjak, s skupino Virtuosi Italiani se bo predstavil violinist Stefan Milenković, v zanimivi komorni zasedbi pa bosta nastopila flavtistka Irena Grafenauer in klarinetist Mate Bekavac.

Priložnost bodo dobili tudi mladi domači glasbeniki. Denimo pianist Danijel Brecelj in violinistka Mojca Gal na velikem odru, številni drugi pa v glasbenem ciklu Glasba z vrtov svetega Frančiška. Ta ostaja stalnica v ponudbi, podobno kot Grajske harmonije. Obeta se tudi niz zunajabonmajskih dogodkov. Prvi že v začetku oktobra, ko bo svoj novi album Daleč predstavila skupina Avtomobili.

Risbe izza šanka

Z novimi gosti se nadaljuje lani zastavljeni pogovorni cikel Potohodci. In kot vsako leto ob tednu otroka ustanova najmlajšim podarja vrsto prireditev in delavnic, letos v znamenju lutk.

Še posebej vznemirljivo bo likovno leto. Veliki razstavni projekt posvečajo slikarju Slavku Furlanu (1952-2007). Napovedujejo pregledni katalog na 200 straneh, ki sta ga uredila Pavla Jarc in umetnostni zgodovinar David Kožuh iz Goriškega muzeja. V Mestni galeriji bodo na ogled dela iz zrelega obdobja, v gledališču gledališki plakati, v Kromberku avtoportreti, v dvorcu Coronnini zgodnja in v Kulturnem domu v Gorici pozna dela. V Rožni Dolini bodo na ogled skice pod naslovom Risbe izza šanka, v Šmartnem pa ovitki plošč. Številna dela so posodili Slavkovi znanci in prijatelji, ki so se odzvali na javni poziv v že nekaj časa trajajočem projektu Slavko Furlan - Pittur vagante.

VESNA HUMAR


Najbolj brano