Dva dneva in dve leti za nov dvojni album

Oboževalci domačega benda Dan D že uživajo ob prvi polovici novega dvojnega albuma DNA D in odštevajo dneve, ki jih še ločijo do druge, bolj skrivnostne polovice. Bend bo drevi rohnel v Snack baru v Žusterni, 31. oktobra pa novi album predstavil v Kinu Šiška.

Nikola Sekulović (levo) in Marko Turk - Tučo napovedujeta, da bo druga  
polovica novega albuma DNA D pometla s starimi pravili.  Foto: Andraž Gombač
Nikola Sekulović (levo) in Marko Turk - Tučo napovedujeta, da bo druga polovica novega albuma DNA D pometla s starimi pravili.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Le malo pred koncertom v Kopru sta v našo ulico zavila basist Nikola Sekulović in kitarist Marko Turk - Tučo ter pojasnila: prvi CD albuma DNA D, ki je izšel 1. aprila, je rockerski, humorističen, glasba na njem “lahko spominja na marsikaj od AC/DC do Rolling Stonesov in novega vala”, kakor pravi Sekulović, medtem ko Tučo pripominja, da so ga posneli v pičlih dveh dnevih. Na njem je enajst pesmi od jedke, pristno slovensko družbenokritične Hlapec do poskočne Mama ne dovoli, pri kateri sta pevec Tomislav Jovanović - Tokac in bobnar Dušan Obradinović - Obra zamenjala vlogi. Poleg novih so fantje na zbirko uvrstili še pesmi Kozlam in Kurbin sin, znani že z akustične zbirke Tiho, zdaj oblečeni v rockerske aranžmaje. Kot skrita skladba je na rep pripet Lep dan za smrt, priredba kultne pesmi benda Niet.

Drugi CD bo izšel 1. novembra, že večer prej pa ga bodo v dar prejeli obiskovalci koncerta v Kinu Šiška, edinega letošnjega, na katerem bo bend temeljito predstavil novi album. “Drugi CD je bistveno zahtevnejši, na njem smo delali kar dve leti,” pojasnjuje Sekulović. “Je mutant, ki je pometel s starimi vzorci. Ta glasba odstopa od pravil, po katerih naj bi danes ustvarjali, žal pa odstopa tudi od glasbe, ki naj bi bila primerna za radijsko predvajanje. Je bolj mračna, primerna 1. novembru. Med akustičnimi koncerti Tiho se nam je odprl nov kanal. Sprva je bil videti tvegan, a nam je prinesel tudi spoznanje, da nam je fajn špilat tako za žur kakor tudi ne za žur.”

Na nocojšnjem koncertu v Žusterni bodo “za žur” igrali tako stare hite kakor nove pesmi s prvega CD-ja, vse pesmi z drugega pa bodo ekskluzivno odigrali v Kinu Šiška.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano