Drugačnost je v redu. Povej naprej! (foto + video)

“Dali smo svoje bistvo in šli smo do dna,” se je predsinočnjim po pestrem, s čustvi nabitem večeru V svojem bistvu, na katerem je predstavil svoj drugi album Do dna, poigral z besedami kantavtor Aleksander Novak.

Aleksander Novak s svojima najdražjima - hčerko Metko in 
ženo Janjo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Aleksander Novak s svojima najdražjima - hčerko Metko in ženo Janjo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Občinstvo Avditorija v sredo ni prišlo na klasično koncertno predstavitev glasbenega izdelka, pač pa na literarno-glasbeno druženje, na katerem je kraljevala drugačnost. V prvi vrsti drugačnost Aleksandra Novaka, ki se je zaradi močne slabovidnosti, kot je sam dejal, v življenju nenehno primoran truditi še kanček bolj kot ostali, a se zaradi tega ne pritožuje. Z njegovo se je združila drugačnost ljudi s težavami z govorom, ki jim jih že desetletja pomagajo odpravljati v Centru za korekcijo sluha in govora Portorož.

Niti večera z naslovom V svojem bistvu je sproščeno in mestoma dohovito povezoval prav ravnatelj centra Marko Strle. Ta je Novaku prvič odprl vrata marca letos, ko mu je kantavtor prišel predstavit pesem - o drugačnosti, kajpak - Mi smo ljudje. Z branjem odlomkov iz publikacij, ki jih izdajajo v centru, in s kratkimi pogovori z logopedinjami je prisotnim skušal približati drugačnost ljudi, s katerimi dela.

Še pred Strletom je Aleksandru Novaku svoja vrata pred dvema letoma odprl glasbeni producent Gaber Radojevič. Album Do dna, ki združuje osem avtorskih pesmi, je v celoti nastal v njegovem studiu Parametrik, kantavtorju pa ga je pomagala posneti ekipa vrhunskih glasbenikov: klaviaturist Boštjan Grabnar, kitarist Robert Pikl, bas kitarist Anže Langus Petrovič - Dagi, bobnar Jure Rozman ter Rudi Bučar in Lea Sirk, ki sta za ploščo prispevala spremljevalne vokale. Vsi razen Rozmana, ki ga je za ta večer za bobni nadomestil Roman Ratej, so se mu pridružili tudi na odru Avditorija. Zvrstile so se skoraj vse pesmi z novega albuma - Kako se počutiš, naslovna Do dna, Da bi, Živet in Več kot 1000 besed - ter Pentlja, ki jo je namesto Anike Horvat tokrat z Novakom odpela Lea Sirk. Trenutnemu singlu Drugačna sva je občinstvo prisluhnilo kar trikrat, in to z razlogom. Prav refren te pesmi, ki pravi “Midva drugačna sva. In to je v redu. Povej naprej!” nosi Novakovo sporočilo svetu: drugačnost je okej.

Izid svojega albuma je na platnici pospremil z lepo mislijo. “Da bi lahko človek zares nekaj pričel na novo, mora izgubiti vse. Za trenutek tudi sebe. Do dna je zate, ki si vedno znova upaš na to pot,” je zapisal. Predsinočnjim pa še pojasnil: “Meni in moji družini je bilo dano, da se ta slabovidnost kar ne neha, saj se je prenesla tudi na hčerko. A ne maram pritoževanja. V življenju se nam nenehno postavljajo na pot ovire. Treba je čeznje in naprej.”

V zameno za učno uro optimizma, ki jo je podaril občinstvu v Portorožu, je Novak dobil posebno presenečenje, ki je v zvočnike Avditorija pripotovalo naravnost iz Švedske.

“Zakuhal” mu ga je Strle, ki je pesem Mi smo ljudje pred časom na neki službeni poti v tujini predstavil ravnateljici sorodnega zavoda, ta jo je dala poslušati svoji prijateljici in ... Pesem je tako prišla do Švedinje Anne Harrison, matere avtističnega otroka, ki je tudi kantavtorica.

Besedilo je iz slovenščine dala prevesti v angleščino, prijela kitaro v roke in posnela svojo čutno izvedbo Novakove pesmi. Na način, ki je za slabovidne povsem običajen - brez slike, le z zvokom - jo je hkrati z avtorjem spoznalo tudi portoroško občinstvo.

ILONA DOLENC


Najbolj brano