Drevo Sonje Prosenc slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja

Slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 2016 je film Drevo režiserke Sonje Prosenc. Celovečerni prvenec Prosenčeve, ki je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Karlovyih Varyih, spregovori o ujetosti in pričakovanju neizbežnega. Film je gostoval na več kot 20. mednarodnih festivalih in bil večkrat nagrajen.

Slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 
2016 je film Drevo režiserke Sonje Prosenc. Foto: Petra Mezinec
Slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 2016 je film Drevo režiserke Sonje Prosenc. Foto: Petra Mezinec

LJUBLJANA > Zgodba filma sledi materi in dvema otrokoma, Aleku in Veliju, ki so zaradi grožnje krvnega maščevanja varni le za zidovi svoje hiše oziroma dvorišča. A tudi to ne more otrokom preprečiti sanjanja in želje po svobodi, so zapisali na spletni strani produkcijske hiše Monoo, ki je film producirala v sodelovanju s TV Slovenija, Starogaro in Nuframe. Projekt je podprl tudi Slovenski filmski center.

Prosenčeva je idejo za film, ki so ga snemali v Sloveniji in Italiji, dobila med raziskovanjem za projekt z nekega drugega področja. Z direktorjem fotografije Mitjo Ličnom je ustvarila tudi scenarij.

V glavnih vlogah so nastopili Jernej Kogovšek, Lukas Matija Rosas Uršič in Katarina Stegnar. Fanta so izbrali na avdicijah, Stegnarjevo pa je režiserka imela v mislih že med pisanjem scenarija.

Film je bil večkrat nagrajen, med drugim je prejel tri vesne na Festivalu slovenskega filma v Portorožu: za najboljšo fotografijo, za najboljšo glasbo in Jernej Kogovšek za glavno moško vlogo. Prosenčeva je prejela tudi nagrado filmskih kritikov Fipresci.

Kot so sporočili z Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU), so producenti do izteka roka prijavili tri celovečerne filme: Poleg filma Drevo še film Šuplije priče: Zdej te je, a zdej te ni režiserja Samirja Bajrića in film Vloga za Emo režiserja Alena Pavšarja.

DSFU je Akademija za filmske umetnosti in znanosti pooblastila za izbor slovenskega kandidata, ki se bo potegoval za nominacijo in nagrado oskar 2016 za najboljši tujejezični film. Strokovno žirijo, ki je izbrala film Drevo, so sestavljali producentka Ida Weiss (predsednica), režiserji Miha Hočevar in Marko Šantić, producent Matija Šturm, kostumografinja Vesna Černelič, kolorist Teo Rižnar in novinarka Špela Kožar.

STA


Najbolj brano