Dramatičnost trenutka v sliki in keramiki

S slovesnostjo in podelitvijo nagrad so v soboto v Piranu sklenili 49. Mednarodni slikarski ex-tempore in 15. Keramični ex-tempore, ki ju tradicionalno prirejajo Obalne galerije Piran. Veliko slikarsko nagrado je prejel Nicola Tomasi iz Gorice, veliko keramično pa hrvaški ustvarjalec Mladen Ivančić.

Veliko nagrado so na letošnjem slikarskem ex-temporu podelili delu Building F4 Nicola Tomasija
Veliko nagrado so na letošnjem slikarskem ex-temporu podelili delu Building F4 Nicola Tomasija  

PIRAN >Na mednarodni slikarski ex-tempore se je tokrat prijavilo 245 udeležencev, ki so oddali 219 likovnih del. Mednarodna žirija, ki ji je predsedoval Eugen Borkovsky, je med njimi izbrala 93 del, ki so jih razstavili v Mestni galeriji. Veliko nagrado, tako imenovani grand prix, pa je podelila Nicoli Tomasiju iz Gorice, ki jo je prepričal z delom Building F4.

Slika že z naslovom nakazuje, da gre za stavbo oziroma, kakor je zapisala žirija, za nenavadno arhitekturno urbano okolje. “Delo si lahko razlagamo kot umetniško interpretacijo velikih, nečloveško zasnovanih, bivalnih naselij, ki so sicer v ideji lahko praktična, a se v življenjskem vsakdanu izkazujejo za nehumana in odtujena,” so zapisali člani žirije, ki menijo, da skuša avtor z abstraktnim delom posredovati stvaren zorni kot iz življenja sodobnega človeka in omejitev, ki mu jih slednje postavlja. Od odkupnih nagrad velja omeniti nagrado za najboljše delo mladega avtorja, (do 35 let), ki jo je letos prejela Nina Koželj iz Strahovice za delo Dama.

Mednarodna strokovna žirija 15. keramičnega ex-tempora, ki ji je predsedoval Iztok Maroh, je podelila štiri razpisane nagrade in tri častna priznanja. Izmed 55 predstavljenih del jih je 30 razstavljenih v galeriji Herman Pečarič. Veliko nagrado, ki jo tako kakor slikarsko podeljujejo Obalne galerije, je prejel Mladen Ivančić za delo Melting borsch, pri čemer je žirija v utemeljitvi zapisala, da izbor ni bil enostaven. “Nekatera dela na XV. mednarodnem ex-temporu keramike Piran odlikuje inovativnost, vendar jim manjka profesionalnost pri prezentaciji, medtem ko so druga dela oblikovno kvalitetna, a jim primanjkuje kontekst sodobnosti.” Za nagrajenega avtorja je žirija zapisala, da vizualno prepriča s svojo sporočilnostjo ter se navezuje na simboliko tradicionalnega. Istočasno je skozi naslov dela možno razbrati opozarjanje na recentno politično dogajanje. Samostojno razstavo v Galeriji Herman Pečarič sta si za najbolj izvirno delo prislužili Kristina Rutar in Josipa Čeliković.

Žirija je v sklepu zapisala, da področje umetniške keramike predvsem v slovenskem likovnem prostoru še vedno preveč niha med aktualnostjo in anahronizmom. Ena redkih priložnosti, kjer se je mogoče prepričati, kakšno je aktualno umetniško dogajanje na tem področju, pa je zadnjih 15 let prav mednarodni ex-tempore keramike. MPG


Najbolj brano