Domače glasbeno in vizualno brbotanje

V petek in soboto bo Izola spet postala žarišče sodobne avdiovizualne umetnosti. Intermedijski umetnik Luka Prinčič, “one girl band” Juneshelen, glasbeno raziskovalni kolektiv Theremidi Orchestra, umetnik Dean Verzel in seveda domačina, tvorca osupljivih vizualnih pokrajin Marko Vivoda in Gašper Milkovič Biloslav (Izland) so glavna imena, ki bodo krojila dogajanje na drugi izdaji Festivala Izis.

Na drugem festivalu Izis bo premiero doživela nova plošča Juneshelen.  Foto: Tadej Gorup
Na drugem festivalu Izis bo premiero doživela nova plošča Juneshelen.  Foto: Tadej Gorup

IZOLA > Že nekaj časa so se Karlo Hmeljak, Borut Jerman, Andrej Koruza in Marko Vivoda ubadali z mislijo, da bi v prostor slovenske Istre vnesli nekaj sočasnega umetniškega dogajanja, ki ne najde posluha v pristojnih institucijah. “Predvsem pa smo želeli dati mladim lokalnim ustvarjalcem, ki si stežka utirajo pot do prepoznavnosti, možnost, da se predstavijo širšemu občinstvu,” je povedal Jerman. Festival se je po njegovi oceni v Izoli udomačil zaradi “razumevanje izolskega Centra za kulturo šport in prireditve, ki nam je zagotovil vso tehnično in prostorsko podporo.”

Letos bo festival Izis obogatilo še eno prizorišče. V petek bo v prostorih bivšega KT1 otvoritev Riibe, prve coworking skupnosti v slovenski Istri. Ta bo po zgledu ljubljanskega Poligona nudila prostorom in podporo mladim ustvarjalcem, ki si utirajo pot na vse bolj zagonetnem trgu dela, in s pestro kulturno ponudbo, izobraževanji ter drugimi dejavnostmi bo združevala in bogatila istrsko ustvarjalno sceno.

Lani jim je uspelo v Izolo privabiti pionirje slovenske eksperimentalne elektronike Random Logic, letos pa nadaljujejo v podobni raziskovalni smeri, ki ne išče preverjenih glasbenih viž. Med te nedvomno sodi Luka Prinčič, ki je pretanjeni oblikovalec zvočnih pokrajin. V soboto ob 20. uri bo v Art kinu Odeon v živo izvedel avdio-vizualno kompozicijo, v kateri se bodo sinhronizirano zlivale hitre gibljive slike z ritmičnim prepletom hrupa, nizkih frekvenc in digitalnih klikov.

Vajeti večera bo nato prevzela Juneshelen, ob kateri so mnogi očarano obnemeli med njenim poletnim koncertom v izolskem Arrigoniju v sklopu mini festivala Izza. Dekle, razpeto med Gradcem, Berlinom in Ljubljano, namreč ustvarja zelo čustveno in hipnotično glasbeno pokrajino, ki ji še večjo izpovedno intenzivnost daje vokal; svoj glas Juneshelen s pomočjo številnih efektov temeljito predrugači. Ob vizualni spremljavi dvojca Izland bo Juneshelen v soboto predstavila svoj najnovejši album. Za še večje eksperimentalne zanesenjake bo v sklopu festivala organizirana tudi delavnica, ki jo bo vodil kolektiv Theremidi Orchestra, kjer bodo udeleženci sami ustvarili glasbeno napravo. V soboto bo v kulturnem domu na ogled fotografska razstava koprskega umetnika Deana VerzelaAnatomija zamrznjene geneze in video projekcija projekta Nuna/papež, ki je v javnosti dvignil kar nekaj prahu. Projekt Nuna/papež je zaradi sodnega pregona ostal nedokončan.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano