“Dokumentarni muzikal” o Laibach

V sklopu 19. festivala dokumentarnega filma bo v soboto premierno na sporedu "dokumentarni muzikal" Dan osvoboditve o gostovanju Laibachov v Severni Koreji leta 2015. Režijo podpisujeta Ugis Olte in Morten Traavik. Člani skupine so Traaviku in ostali ekipi pri filmu pustili popolnoma proste roke, režiser pa je film označil kot resnicoljuben.

V sklopu 19. festivala dokumentarnega filma bo v soboto 
premierno na sporedu "dokumentarni muzikal" Dan osvoboditve o gostovanju Laibachov v Severni Koreji leta 
2015. Foto: STA
V sklopu 19. festivala dokumentarnega filma bo v soboto premierno na sporedu "dokumentarni muzikal" Dan osvoboditve o gostovanju Laibachov v Severni Koreji leta 2015. Foto: STA

LJUBLJANA > Glavni vodja odprave v Severno Korejo je bil prav Traavik, ki je Laibache oboževal že kot otrok, potem pa so ga člani skupine povabili, da je ustvaril spot za skladbo The Whistleblowers. "Zdaj smo mi njegovi oboževalci," je pripomnil ustanovni član skupine Ivan Novak.

Režiser je povedal, da so tako zanj kot za mnoge druge umetnike po Evropi Laibach navdih zaradi njihovega pristopa k umetnosti. Film uvaja stavek iz manifesta skupine: "Vsaka umetnost je podvržena politični manipulaciji, razen tiste, ki govori z jezikom te iste manipulacije."

Koncert ob praznovanju 70-letnice osvoboditve izpod japonske okupacije

Traavik, ki ima sicer izkušnje z organiziranjem dogodkov v Severni Koreji in je državo že poprej večkrat obiskal, je povedal, da je bila organizacija koncerta Laibach v tej deželi velik izziv. Prav on je severnokorejskim partnerjem ponudil nastop skupine ob praznovanju 70-letnice osvoboditve izpod japonske okupacije.

Za to, da je slovenska skupina dejansko prišla tja, je bilo potrebno leto priprav, vsega skupaj pa po režiserjevih besedah ne bi bilo mogoče izpeljati brez medsebojnega zaupanja. Kot pove v dokumentarcu, jih je najbolj prepričal z izjavo, da Laibache kot Severno Korejo zahodni mediji ne razumejo.

Danes je opomnil, da zunanji svet bolj kot k sprejemanju življenja v Severni Koreji, kakršnega pač je, brez kakršnekoli kritične distance verjame v to državo uperjeno protipropagando. Ključ k razumevanju pa je po njegovi presoji prevpraševanje njihovega sistema in načina življenja. Če so po svoje s koncertom Laibachov zaznamovali tamkajšnjo družbo, so hkrati na glavo postavili tudi pričakovanja širše družbe o tem, kakšna država je Severna Koreja in kaj se v resnici tam lahko zgodi.

Od 12 skladb so s seznama črtali zgolj dve priredbi severnokorejskih popularnih skladb

Najtežje se je spoprijel z voditeljsko vlogo, saj je bil nenadoma del režima, tisti Mefisto, ki je bil odgovoren za vso ekipo in vse kar se bo zgodilo. Za kamero tako ni utegnil preživeti veliko časa - bolj je podajal svoje zamisli, pravi "obrtniški režiser", ki stoji za filmom, pa je Olte. Ta se bo udeležil sobotne premiere filma v Ljubljani.

Skupina je bila pripravljena na to, da se bodo severnokorejski cenzorji vtaknili v njihov nastop, a je Traavik povedal, da na koncu vendarle niso žrtvovali veliko. Od 12 skladb so s seznama črtali zgolj dve priredbi severnokorejskih popularnih skladb, med njima We Will Go to Mount Paektu, ki se navezuje na zanje sveto goro.

Po Novakovih pojasnilih imajo v Severni Koreji zelo jasno podobo o tem, kakšna naj bo neka kulturna manifestacija. Njihov nekdanji vodja Kim Džong Il je celo napisal knjigo, kako "pravilno" ustvarjati glasbo in opere. Dodal je, da je bil njihov nastop podvržen predvsem "estetski in ne ideološki cenzuri".

Manj pripravljeni so bili na tehnične zaplete

Preprosto jim niso dovolili, da s svojim nastopom zrušijo njihovo estetsko paradigmo. Vtikali so se, denimo, v koncertne filme, ritem neke skladbe, vokal ali pa melodijo. A so bili ustvarjalci po Novakovih besedah na to pripravljeni. Manj pripravljeni so bili na tehnične zaplete, a se je na koncu vse izšlo. Prav tako so si oddahnili korejski soorganizatorji, ko so dan po koncertu v Pjongjangu prebrali, da je bil koncert velik uspeh.

Na vprašaje Traaviku, ali se je kot režiser ujel, da bi vsebine v dokumentarcu prilagodil severnokorejskemu okusu, ravno zato, da ne bi zlorabil pridobljenega zaupanja, je odgovoril, da se je jasno zavedal, da dela z ljudmi, ki bi jim bilo v škodo, če bi se v filmu pojavil zanje neprijetni prizor. Po drugi strani pa po njegovih besedah iz filma niso izključili ničesar, samo z namenom, da ne bi koga užalili: "S čisto vestjo lahko trdim, da gre za resnicoljuben film, ki pokaže, kaj se je tam dejansko zgodilo."

Dodal je, da ob njihovem odhodu tamkajšnje oblasti niso pregledale niti enega od posnetkov, nastalih za potrebe filma. Dan osvoboditve bo po 23. marcu v redni distribuciji po slovenskih kinih.

Pri Severni Koreji pa se Laibach ne bodo ustavili. Že načrtujejo koncerte v Teheranu, na moskovskem Rdečem trgu pa tudi v Južni Koreji.

STA


Najbolj brano