“Dokler bom živ, bom skušal to ponavljati”

“Tudi če me z vozičkom pripeljejo. Ko je govor o taboriščih, nisem še nikoli rekel ne.” Tako se je pisatelj Boris Pahor ob praznovanju svojega 103. rojstnega dne v knjigarni Konzorcij odzval na povabilo iz občinstva, naj pride pričevat še mladim v Ljubljano.

 Foto: Daniel Novakovic/Sta
Foto: Daniel Novakovic/Sta

LJUBLJANA > Tudi včeraj, ko je ob robu praznovanja predstavil svojo zadnjo knjigo V imeni dialoga, je v uri in pol iskrivega, često humornega nastopa odprl teme, ki so kalile njegovo življenje. Ni se izneveril zavzemanju za pravice malih narodov ter vlogi pričevalca o fašizmu in nacizmu. Med drugim se je zavzel za ohranitev spomina ne le na žrtve holokavsta, ampak tudi na politične zapornike, ki so številnih delovnih taboriščih garali do smrti. Opravičil se je, če se s svojimi temami ponavlja, a zagotovil: “Dokler bom živ, bom skušal to ponavljati.”

Resnica, svoboda in nacionalna zavest so v ospredju tudi v njegovem zadnjem delu, ki je zmes dnevniških zapisov, navedb, citatov iz knjig in dopisovanj. V teh težkih časih nas lahko reši le dialog, usmerjen k razumu, in človek je takšnega dialoga zmožen, verjame Pahor. “Če so znali narediti ovco, ne da bi dali samca zraven, potem bodo možgani znali iznajti tudi, kako na drugačen način urediti sistem na Zemlji,” je dejal.

Šopek, ki ga je ob rojstnem dnevu prejel od predsednika uprave Mladinske knjige Petra Tomšiča, je Pahor namenil svoji pokojni ženi Radoslavi. Spomnil je na visoko ceno, ki jo je zaradi nasprotovanja fašizmu in nacizmu plačala njena družina, in na ženino vlogo pri izhajanju revije Zaliv. Prav letos namreč mineva 50 let od izida prve številke.

Po nastopu v knjigarni je Pahorja na slavnostnem kosilu gostil predsednik vlade Miro Cerar. JANA KREBELJ


Najbolj brano