Dohtar, ki vaščane zdravi s smehom

Medtem ko so za ene težave v zdravstvu vir skrbi, so za druge hvaležna tema, iz katere lahko nastane celo komedija. To dokazuje tudi gledališka skupina Repentabor v najnovejši igri Dohtar na vasi, ki jo je premierno uprizorila pred dnevi.

V novi igri Dohtar na vasi se zvrsti veliko komičnih zapletov, ki 
so jih navdihnili resnični dogodki.  Foto: Bogdan Macarol
V novi igri Dohtar na vasi se zvrsti veliko komičnih zapletov, ki so jih navdihnili resnični dogodki.  Foto: Bogdan Macarol

COL > “Ker je slabih stvari in žalosti v vsakdanjem življenju več kot dovolj, zavestno uprizarjamo zlasti komedije. Komedije so sirup za zdravje, še zlasti če vanj vsujemo vsakdanje tegobe ter mu dodamo ščepec norosti,” pravi Anja Škabar, vodja gledališke skupine Repentabor. Kot scenaristka in režiserka se je tokrat soočila z našim zdravstvom. “Tekst sem napisala lani jeseni. Izziv sta mi bila tako napoved zdravniške stavke kakor tudi počasnost zdravstva. Vedno začnem z nekim vzgibom, komično situacijo - tokrat z resničnim dogodkom, saj je enemu od sokrajanov med prevozom res 'razneslo' steklenico žganja, ki jo je imel med nogami. To nadgradim s pogosto videnimi ali slišanimi prigodami v celoto zgodbe,” pojasnjuje.

V novi scenarij je vpletla tudi posebne paciente. Zanje velja, da čeprav za vsako bolezen rož'ca raste, se gredo pokazat k zdravniku, saj nikoli ne veš, mogoče se lahko iz majhne bolečine tudi kakšna resna bolezen razvije. Razlog za obisk ambulante je tudi prihod novega zdravnika, v čigar delo pa se kmalu vplete še policija.

V enourni veseloigri si vloge izmenjujejo že preizkušeni člani domačega igralskega ansambla Jana Može Kariž, Gianni Soban, Ana Škabar, Petra Škabar, Nataša Škrk in Tanja Pangerc Žnidaršič. Od leta 2014 delujejo pod okriljem Razvojnega združenja Repentabor iz Dola pri Vrhovljah in Kulturnega društva Kraški dom iz Cola v sosednji Italiji. Po prvih dveh uspešnih so lani uprizorili tretjo avtorsko igro Zabava s tradicijo - za nastop v njej je Petra Škabar na območnem srečanju za Linhartovo nagrado prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo južne Primorske. “Ob obilju drugih dobrih soigralk nagrade nisem pričakovala. Prinesla mi je vlogo v videospotu ene od glasbenih zasedb in mi dala voljo do še več dela,” pravi Petra, najmlajša v ekipi.

Tanja je prišla v ekipo pred tremi leti: “Izkušnje s to skupino prenašam tudi v službo, kjer že drugo leto vodim otroško gledališko skupino na šoli. Po drugi strani mi dodatno energijo po nadaljevanju igranja dajejo odzivi občinstva. Zelo srčni so zlasti med našimi rojaki v Italiji, ki jim druženje s slovensko besedo tudi na odru veliko pomeni, zato nam ni odveč igrati tudi pred manj gledalci v bolj odročnih vaseh.”

Kot edini moški med samimi ženskami soigralkami se Gianni počuti odlično. “Ve se, da je v vsakem kurniku potreben le en petelin,” se poheca na svoj račun in doda: “Tudi če ne bi hoteli, je dejstvo, da ključne besede, geste ali pa celo vloge iz aktualne igre prenašamo tudi v zasebno življenje. Lani sem tako bil pogostokrat naslovljen z gospod župan, letos pa me že sprašujejo za zdravniške nasvete.”

Po premierni uprizoritvi Dohtarja na vasi na domačem Colu in v Dolu pri Vogljah sledi ponovitev to nedeljo v Šempasu in naslednjo nedeljo v Jamljah. Aprila bodo z njo nastopili v Sovodnjah in v Materiji, maja sledita Križ in Vreme. Istočasno se s pripravo tematskega skeča pripravljajo na junijsko obeležitev 30. obletnice prvega repentaborskega ocenjevanja vin, ki je najstarejše ocenjevanje vin na Krasu. Da je delo že steklo, smo opazili tudi pri tej igri, ko so v improvizirani ambulanti na odru kraški vinarji na steni reklamirali Teran direkt, ki naj bi pozdravil vse bolezni in tegobe.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano