Dobri pevci za nenavadnim imenom

Odkar je vokalna skupina D'Butls pred poldrugim letom s pesmijo pospremila literarni večer društva Ris, je zaželena gostja na malodane vseh idrijskih in cerkljanskih prireditvah. Vse skupaj se je začelo pred tremi leti v domačih Šebreljah.

  D
D'Butls z glasbenikom Ljubenom Dimkarovskim ob 20. obletnici najdbe neandertalčeve piščali v domačih Šebreljah. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, ŠEBRELJE > Kvartet pevcev z nenavadnim imenom D'Butls je pred dnevi zapel na osrednji idrijski jesenski tržnici in kupce prikoval k posluhu. Podobno je pod ostalimi odri - priložnostnimi in resnejšimi - na katerih vse pogosteje prepevajo.

Ubrani glasovi in pesmi za vse okuse

Občinstvo, in očitno tudi organizatorji, jih preprosto hočejo. Ne le zato, ker njihov repertoar - od ljudskih, prek narodnih, popevk in soula do narodno zabavnih viž - lahko zadovolji najrazličnejše glasbene okuse, pač pa predvsem zaradi ubranih glasov, zanimivih priredb in sproščenih humornih izvedb nastopov.

Prednost dajejo vokalnemu petju, a pogosto v družbi z instrumentalno skupino Divje Babe začinijo tudi kakšno veselico. Če ime slednje ne skriva, da prihaja iz cerkljanskih Šebrelj, pa pevci, ki so prav tako iz te pravljične cerkljanske vasi, to s ponosom povedo. Ali pa zapojejo. Nedavno so svoji vasi in znameniti tihotapki s čipkami in živim srebrom Melhiorci iz konca 18. stoletja posvetili zabavno vižo v cerkljanskem narečju.

Ime D'Butls je nastalo naključno, morda pa nakazuje pevske in glasbene samouke. Kljub temu so fantje vešči vseh del, ki jih od njih zahteva ubran nastop. Čepice, ki so postale njihov zaščitni znak, pa niso naključne - zahteva jih bolezen enega od fantov.

“Smo štirje patroni, ki imajo nekaj malega talenta oziroma posluha in zvrhano mero volje do prepevanja. Zbiranju glasbenega gradiva, pisanju in vajam posvečamo precej časa. Pred tremi leti nas je šebreljsko občinstvo sprejelo nadvse toplo in odtlej je naneslo tako, da moramo kakšno vabilo za nastop tudi odkloniti. Prepevanje je le naš konjiček ob rednih službah,” je povedal tenorist Florjan Kobal, ki ob Urošu Božiču (tenor), Tomažu Rejecu (bas) in Denisu Ozebku (bariton) sestavlja Butlse.

Največ jim pomeni stik z občinstvom

Zdi se, da nastopov na idrijskih in cerkljanskih kulturnih, etnoloških in zabavnih prireditvah, ne odklanjajo. Odkar so pred poldrugim letom prvič zapeli širši javnosti na literarnem večeru idrijskega društva RIS, skoraj ne mine prireditev brez njihovega petja.

“O ploščku ne razmišljamo. Čeprav nas je mogoče slišati na internetu, stavimo na prepevanje pred živo publiko. Njen odziv nam veliko pomeni,” so bili soglasni trije pevci. Četrti - Florijan - pa je pristavil: “Še ne razmišljamo!

Bržčas slej ko prej bodo, saj jih povsod, tudi na nastopih z znanimi estradniki in kulturnimi ustvarjalci, hvalijo. So pa tudi ravno prav ambiciozni, da bi svoj dober glas lahko hitro razširili dlje od okoliških mest in vasi. SD


Najbolj brano