Dnevi za jazz

V drugi polovici junija se Koper že trinajst let zapored odene v jazz. Letošnji Baladoor jazz festival se bo drevi ob 20.30 na vrtu Circola začel v domačih barvah - s koncertom Aleksandre Čermelj - in vse do sobote razprostiral razkošno pahljačo godb, ki se tako ali drugače bratijo z jazzom. Tako kot vsa leta doslej, so vsi koncerti brezplačni.

13. Baladoor jazz festival drevi začenja Aleksandra Čermelj Foto: Ana Gregorič
13. Baladoor jazz festival drevi začenja Aleksandra Čermelj Foto: Ana Gregorič

KOPER > Festival Baladoor, ki nastaja pod okriljem KUD Baladoor, se trdno drži temeljnih kamnov, ki si jih je postavil ob svojem začetku. Kadar je le mogoče poskrbijo, da festivalska vrata z novimi in svežimi glasbenimi zgodbami odpahnejo domači glasbeniki. V minulih letih sta festival med drugimi uvedla Renato Chicco in Goran Krmac, letos pa bo otvoritvena čast pripadla Aleksandri Čermelj, pevki in skladateljici iz Kopra. Diplomantka celovškega glasbenega konservatorija bo skladbe z lani izdanega prvenca Barve mojih dni, na katerem se predstavlja tudi kot skladateljica in besedilopiska, preoblekla v jazzovske aranžmaje, na Baladoorjevem odru jo bosta spremljala saksofonist Lenart Krečič in pianist Gregor Ftičar.

Otvoritveni večer, ki ga bo ob 19. 30 uvedla razstava fotografij jazzovske ustvarjalnosti, kot jih je v objektiv ujel Jože Požrl, bo nadaljevala zasedba Cannonball Adderley Tribute band, v kateri ob saksofonistu Jaki Kopaču in gostji, pevki Nini Strnad, jazz, funk, soul in swing meša skupina prekaljenih glasbenih mačkov iz Avstrije, Srbije in Slovaške. “Že od začetka pozornost posvečamo novim projektom glasbenih ustvarjalcev iz Slovenske Istre in glasbenikov iz širšega slovenskega prostora ter ostajamo tudi zvesti zavezi, da Baladoor daje prostor zasedbam z obmejnega območja,” pojasni Mojca Maljevac, Baladoorjevo srce in motor. Tokratno festivalsko izvedbo je pripravila v sodelovanju s koprsko samoupravno skupnostjo Italijanov, za koncert splitske zasedbe Black Coffee, ki bo s pevko Martine Thomas nastopila jutri, pa se je povezala še s Primorskim poletnim festivalom. In prav v povezovanju in sodelovanju kulturnih institucij ter nevladnih organizacij, Maljevčeva vidi prihodnost tovrstnih dogodkov. Kriza, ki je oklestila tako proračunska sredstva, namenjena kulturi kot tudi osušila denarnice sponzorjev, je namreč v minulih letih ugasnila že prenekateri festival in nič kaj rožnato ob začetku leta ni kazalo niti Baladoor jazz festivalu. Na letošnjem programu je sicer koncert manj kot v preteklih izvedbah, a kakovost festivala s tem ni okrnjena: jutri bo pred skupino Black Coffee festivalski oder zavzel Riccardo Arrighini Trio, sklepno dejanje pa bo v rokah zasedbe Orchestra Jazz del Veneto, v kateri pod taktirko Maurizia Camardija muzicirajo tako prekaljeni glasbeni mački kot tudi mladi in še uveljavljajoči se glasbeniki.

Če bo deževalo, bo Baladoor vedril v dvorani koprske samoupravne skupnosti Italijanov, v soboto pa v Pokrajinskem muzeju.

MI


Najbolj brano