Film Nika snemajo v Kopru, Izoli, Piranu, Krkavčah ...

Na karting stezi pri koprski avtobusni in železniški postaji se je grmenje gokartov minuli petek prepletalo z vzkliki, ki vselej pritegnejo pozornost: “Ton teče, kamera teče, akcija!” V Kopru in drugih obalnih krajih te dni snemajo celovečerni mladinski film Nika.

Mlada Ylenia Mahnič še ni čisto dojela burnih novosti.     Foto: Andraž Gombač
Mlada Ylenia Mahnič še ni čisto dojela burnih novosti.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Režiser Slobodan Maksimović, ki je zaslovel s filmom Hvala za Sunderland, pravi, da je zamisel za nov film Nika vzniknila na vsakoletnem nogometnem svetovnem prvenstvu umetnikov v Moskvi. Tam se je družil s pisateljem Matjažem Pikalom: “Matjaž mi je zaupal svojo zamisel o zgodbi, v kateri bi glavno vlogo imel fant, voznik avtomobilov, ljubitelj hitrosti. Rekel sem mu, da bi mi bila zgodba zanimivejša, če bi pripovedovala o punci, ki vozi avto, nakar sva prišla do gokarta, do Nike in njenih sanj o tem, da bi nekega dne vozila formulo ena. Ker je njen oče izgubil življenje v prometni nesreči, ji mama ne dovoli trenirati tega športa, kar najstnico zelo prizadene. Začne popuščati v šoli in zanemarjati odnos z mamo. Več pa ne povem.”

Film bo mladostniško uporniški, a nagovoriti bo skušal vse generacije, pravi. “To je nova lepa zgodba, ki jo želim najprej povedati staršem, potem pa še mladini. Nisem tako pameten, da bi jim delil nasvete, ampak s filmom odpiramo vprašanje mlade generacije, odkrivamo, koliko mora biti človek vztrajen in trmast, koliko pa previden in pameten.”

Glavno vlogo je zaupal dekletu, ki ga je na avdiciji prepričalo s pozitivno energijo: “Ylenia Mahnič je bila drugačna od drugih punc. Ne rečem, da so bile slabe, a ona je res odstopala. Je dobra učenka, zaradi snemanja je morala predčasno končati tretji letnik gimnazije, izvrstno igra, je lepa, vozi motor, obvlada avto, zadnjič so ji dali voziti gokart, pa ji je šlo tudi to odlično. A najpomembnejše je, da dobro igra. Vse emocije zna upodobiti.”

Lansko poletje je režiser Miha Knific ugotavljal, kako izvrstna in doslej slabo izkoriščena filmska kulisa je Koper, letos isto ugotavlja Maksimović: “Odličen je, in ne samo Koper, ampak celotna obala. Snemamo tudi v Izoli in Piranu, pa v Krkavčah, Zgornjih Škofijah ... Potrudili smo se tudi, da izkoristimo lokacije, ki jih Knific ni.”

Primorska bo v filmu res zasijala, potrjuje glavna igralka, koprska gimnazijka Ylenia Mahnič, ki še ni čisto dojela burnih sprememb v svojem življenju. “Iz šole sem bila na poti domov, z eno nogo sem že stala na avtobusu za Šmarje, ko sem mimogrede od prijateljice slišala za avdicijo,” se z nasmehom spominja tistega usodnega dne. V zadnji krog se je prebila z Demetro Malalan, ki bo v filmu upodobila njeno sošolko.

Ylenio že od nekdaj zanimajo igra, ples in petje, a najbolj prav igra, ki se je je nekaj časa učila v koprskem gledališču pri Katji Pegan.

Vživljanje v Niko ji ni povzročalo večjih preglavic: “Niti Nika ni ženstvena. Je sicer bolj trmasta od mene, enako kakor mene pa jo zanimajo adrenalinski športi.”

V filmu bodo ob njej nastopili znani obrazi: Borut Veselko, Sebastian Cavazza, Gojmir Lešnjak Gojc in drugi. “Zelo je zanimivo, ko jih spoznaš pobliže,” pravi. “Vidiš, da so skromni, duhoviti, zabavni.”

Nikino mamo bo igrala Marjuta Slamič, maminega novega partnerja pa Gašper Tič, ki je prvih osemnajst let življenja preživel v Kopru, kamor se je zdaj vrnil kakor filmski igralec. “Marjuta ima za sabo bogato filmsko kariero, jaz pa sem kljub sedemdesetim gledališkim vlogam tokrat šele tretjič na celovečernem filmu,” pravi. “Zelo sem zadovoljen, da vendarle sem in da sodelujem s Slobodanom Maksimovićem, ki je neskončno prijeten, temu primerno pa je tudi snemanje.”

Delo je izziv tudi za Marjuto Slamič. “Pri takem filmu moraš loviti ravnotežje med resnostjo in lahkotnostjo, primerno za mladino,” pravi igralka, očarana tudi nad Koprom, ki filmarjem ponuja tako fotogenično staro jedro kakor modernejše urbane lokacije.

Bistra Borak iz producentske hiše Nora production group ugotavlja, da so domačini v obalnih krajih zelo lepo sprejeli filmarje, medtem ko se Ljubljančani mnogokrat pritožujejo čeznje, Domen Jerančič, ki je za potrebe snemanja skupaj zbobnal najboljše mlade slovenske voznike gokarta, pa dodaja, da je ta šport zelo povezan s Primorsko: “Zelo razvit je bil, dokler je delovala steza v Luciji. Ko so jo zaprli in se je šport umaknil s Primorske, je število tekmovalcev drastično upadlo. Delovala je samo še steza na Ptuju in kasneje v Krškem. Če bo zaživela steza v Kopru, bomo končno dočakali preporod slovenskega kartinga.”

Niko bodo v Kopru in sosednjih mestih snemali do izteka junija, film predvidoma dokončali do konca leta, premiero pa naj bi doživel naslednjo pomlad.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano