Deseti val bigbandovske muzike

Pod okriljem Marežganskega mladinskega društva in Javnega sklada za kulturne dejavnosti bodo Marezige v petek in soboto spet preplavile big bandovske melodije. Letos bo še posebej slovesno, saj Marezzijazz praznuje svojo prvo desetko.

MAREZIGE > “Deset let se je obrnilo s svetlobno hitrostjo. Na začetku nas je gnala izključno ljubezen do big bandovske glasbe, ničesar nismo pričakovali,” pravi Igor Bržan, predsednik organizacijskega odbora Marezijazz ter idejni vodja in soustanovitelj festivala.

Na 10. mednarodnem festivalu Marezijazz se bo predstavilo 18 glasbenih zasedb, med njimi tudi gostje iz Italije in Češke. V petek bodo nastopili tolminski Jazz Punt Big Band, mlad novogoriški Big Band gveriLLaz, domači Big Band Hrošči,Big Band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Big Band VOX in Big Band Krško Milan Svoboda in Jazz Orchestra Praškega konservatorija, predstavila pa se bo tudi koprska zasedba No Air. V soboto bo občinstvo lahko prisluhnilo Big Bandu Vrhnika, Big Bandu Cerknica, Sax-Huit iz Italije, češkemu Big'O'Bandu, Trieste Early Jazz Orchestra, Big Bandu Grosuplje, Robert Vatovec Big Bandu in skupini Vivaracha. Že četrto leto zapored bodo v sklopu festivala dvodnevni seminar Zgrabi zvok, pred otvoritvijo festivala pa bodo pripravili še okroglo mizo o trendih big bandovske kulture v evropskem prostoru.

V desetih letih je namreč festival, ki ga poganjata predanost in zagnanost vseh, ki ga soustvarjajo, iz skoraj utopične zamisli prerasel v največje in edino srečanje big bandov v Sloveniji.

Prireditev si je pridobila ugled tako med ljubitelji in profesionalnimi izvajalci orkestralnega jazza kot med občinstvom, organizatorji pa ostajajo zvesti poslanstvu, ki so si ga zadali že ob začetku: tovrstno glasbeno kulturo širiti tudi pri nas.

Zgolj lani je Marezijazz privabil kar 300 nastopajočih glasbenikov in več kot 1000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine, prav toliko pa je bilo tudi tistih, ki so si koncerte doslej s pridom v živo redno ogledali v prenosih prek svetovnega spleta.

“Danes sem lahko ponosen nad velikostjo in prepoznavnostjo festivala ter nad dejstvom, da se je pri organizaciji vzpostavila ekipa izredno zagnanih ljudi, ki kljub velikim preprekam, s popolnoma prostovoljnim delom še vedno z veliko mero zanosa skrbi za to, da je prireditev obstala do sedaj in da se bo razvijala tudi v prihodnje. Naša vizija je, da bi MareziJazz postal vodilni jazz festival na področju big bandovske glasbe v Evropi,” še dodaja Bržan.

Tokratna festivalska izdaja bo posebna tudi zato, ker se bodo na pobudo organizatorja nastopajoči orkestri predstavili z obilo avtorske glasbe in aranžmaji. S festivalom želijo organizatorji namreč spodbujati tudi ustvarjalnost glasbenikov in tako, kot pravijo, prispevati k bogatejši glasbeni slovenski knjižnici.

MI


Najbolj brano