Deset zlatih, od tega dve z odliko

Vseh trinajst udeleženih zborov je na letošnjem regijskem tekmovanju pokazalo raven, ki jo je strokovna žirija (Urša Lah, Gregor Klančič in Marko Vatovec) ocenila z več kot 70 od stotih možnih točk, in le trije nastopajoči so si prislužili manj kot 80 za zlato priznanje potrebnih točk.

Na Primorskem ne manjka dobrih pevcev, je potrdilo tudi 
tokratno regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb.
Na Primorskem ne manjka dobrih pevcev, je potrdilo tudi tokratno regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb.  

POSTOJNA > Na vprašanje, ali smo Primorci res tako dobri pevci, ali pa je šlo tokrat za posebej popustljiva žirantska mnenja, je predsednica komisije Urša Lah odgovorila: “Če smo želeli biti v ostalih regijah spodbudni, smo morali kriterije v primerjavi z državnim tekmovanjem nekoliko prilagoditi. Na primorskem tekmovanju smo bili deležni veliko lepih umetniških doživetij, tako smo tam morali podeliti toliko zlatih priznanj. Vsi, ki so jih prejeli, so jih tudi res zaslužili”.

Najvišje število točk (91) in zlato priznanje z odliko je prejel Dekliški zbor Pueri cantores iz Tolmina. “Tega rezultata nisem pričakovala,” je po razglasitvi rezultatov povedala zborovodkinja Barbara Kovačič, “trenutno imam zelo mlad sestav, nekatere deklice so stare šele 15 let, v zboru so komaj tri mesece. To je bilo zame veliko presenečenje. Presrečna sem.” APZ Univerze na Primorskem je za prvouvrščenimi dekleti iz Tolmina zaostal le za eno točko in tako ujel zlato priznanje z odliko. “Temeljito smo se pripravljali, z nastopom in ocenami smo zadovoljni. Zdaj bomo skušali tempo dela še stopnjevati in se spomladi prihodnje leto pomeriti še na državni ravni,” je rezultat komentiral dirigent primorskega APZ Mirko Ferlan. Oba najviše uvrščena zbora sta prejela tudi vrsto posebnih priznanj. Med posebno nagrajenimi pa sta bila tudi tretjeuvrščeni mešani pevski zbor Jacobus Gallus iz Trsta z zborovodjo Markom Sancinom in vokalna skupina Elum iz Postojne ter Karolina Repar kot obetavna zborovodkinja.

Postojnsko je bilo zadnje v letošnjem nizu slovenskih regijskih tekmovanj in po rezultatih ob gorenjskem tudi najuspešnejše. Vsi zbori so bili dobro pripravljeni, vsi zborovodje so izbirali med kakovostno zborovsko literaturo in kolikor je bilo le mogoče, posegli v opuse primorskih ustvarjalcev. Tako je prav na vsakem nastopu zazvenela glasba enega od treh skladateljev mlajše primorske skladateljske generacije, Ambroža Čopija, Patricka Quaggiata ali Andreja Makorja, slišali pa smo tudi skladbe Karola Pahorja, Bojana Glavine, Walterja Lo Nigra, Rada Simonitija, Radovana Gobca in Hilarija Lavrenčiča.

“Ideja za regijska tekmovanja se je pred šestimi leti rodila na Primorskem,” pravi Mihela Jagodic, svetovalka za glasbeno dejavnost pri slovenski JSKD, ki že vsa leta uspešno organizira tekmovanja. “Zdaj so v projekt vključene vse slovenske regije. Letos je bilo opaziti med zbori posebno veliko zanimanja, saj se jih je prijavilo več kot 90, kar je doslej največ. Prav vseh nismo mogli sprejeti, saj je kriterij za nastop pozitivna ocena na območnih revijah. Nekaj smo jih torej zavrnili, vendar sem prepričana, da bodo tudi ti v kratkem zrasli do te mere, da bodo sposobni uspešno sodelovati.” Bistvo regijskih tekmovanj ni oziroma naj ne bi bilo nabiranje točk in “prerivanje” za najvišja mesta, pove zborovodkinja, ki je na letošnjih slovenskih regijskih tekmovanjih s svojim zborom posebej izstopala, Marjeta Naglič iz Železnikov na Gorenjskem: “Nikoli ne tekmujem z drugimi ampak vedno samo sama s seboj. Rezultat je informacija, kje smo, nastop na tekmovanju pa možnost, da dobim mnenje in nasvet izkušenih dirigentov, ki sestavljajo strokovno žirijo.” To naj bi bilo vodilo vsem nastopajočim, ki si želijo kakovostno rasti in umetniško napredovati.

BRANKA KLJUN (Radio Koper)


Najbolj brano