Dekleta s Škofij prepevajo že deset let

Kulturno društvo Istrski Grmič Škofije je pred dnevi pripravilo koncert ob 10. obletnici ženske vokalne skupine Dekleta s Škofij, ki jih vodi mlada zborovodkinja Iva Dobovičnik. Kdor poje rad, ostane vedno mlad, je bil moto prireditve. Zani istrski katatvtor Miran Zadnik navdušil mlado in staro, predvsem pa dekleta z njegovo šarmantnostjo.

 Foto: Miha Crnic
Foto: Miha Crnic

ŠKOFIJE > Ženska pevska skupina Dekleta s Škofij je bila ustanovljena na pobudo kulturnega društva Istrski grmič Škofije 18. maja 2005. Pevke je združila želja po prepevanju predvsem šavrinskih ljudskih pesmi, z velikim veseljem pa so prepevale tudi ostale slovenske ljudske pesmi.

Njihova pevovodkinja Marjetka Popovski, ki jih je spremljala tudi s kitaro, jim je pripravljala priložnostne pesmi, ki jih je napisala tudi sama. Skupina je takrat štela 26 članic. Sledili so številni koncerti, tako v domačem kraju na Škofijah, kakor tudi drugje, kamor so jih povabili na otvoritve, prireditve, razstave, obeležja ... V enem letu svojega delovanja so imele skupno okoli 20 nastopov, od katerih je bilo nekaj kar neobičajnih, saj so v svoje petje z veseljem pritegnile tudi publiko, ki je zapela z njimi.

Po šestih letih je Marjetka Popovski sklenila delo v skupini. Vodenje zbora je za krajši čas prevzela Eneja Baloh. Od leta 2012 zbor vodi zborovodkinja Iva Dobovičnik, ki stremi po novih pevskih izzivih in pevka popeljala v več glasno prepevanje. V desetih letih se je v zboru zvrstilo 58 pevk. Trenutno v skupini prepeva 22 pevk. Med njimi jih je kar 7, ki v zboru pojejo nepretrgoma, od same ustanovitve.

Večer v kulturnem domu Škofije so oblikovali ženska vokalna skupina Dekleta s Škofij z Ivo Dobovičnik na čelu, učenci osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije z zborovodkinjo Valentino Vočanec, MePZ Slovenec - Slavec Ricmanje - Boršt z zborovodjem Danijelom Grbcem, Valmarinke in MoPZ Ciril Kosmač iz Kopra, ki ga vodi znan istrski kantavtor Miran Zadnik.

Na koncertu so pevkam jubilantkam podelili Gallusova priznanja. Podelila jih je vodja OI JSKD Koper Mateja Palčič. Pesem pa se je na Škofijah razlegala še pozno v noč, ob prijetnem klepetu in obujanju spominov.

MIHA CRNIČ


Najbolj brano