David Bowie ob rojstnem dnevu z albumom Blackstar

Britanski glasbenik David Bowie bo svoj 69. rojstni dan, ki ga praznuje danes, zaznamoval z izdajo albuma Blackstar, ki sledi več kot dvema ducatoma prejšnjih plošč. Kritiki ga ocenjujejo za najbolj inovativen album doslej, saj naj bi se Bowie dokončno otresel tradicionalne pop strukture.

David Bowie je danes dopolnil 69 let.
David Bowie je danes dopolnil 69 let. 

LONDON > Album naj bi bil osnovan na jazzu, pevčev prepoznavni glas pa spremlja tenorski saksofon in ritem sekcija, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Bowieju je pri ustvarjanju albuma pomagal priznani ameriški saksofonist Donny McCaslin, ki raziskuje v polju modernega jazz funka in elektronske glasbe. Pri dveh skladbah pa je sodeloval tudi James Murphy, gonilna sila skupine LCD Soundsystem, ki je ob prelomu 20. stoletja veljala za enega najvidnejših predstavnikov elektronske glasbe.

V naslovni pesmi, ki traja kar deset minut, je slišati predvsem vokal Bowieja, ki poje o smrti in religiji. Podobna je tudi pesem Lazarus, ki jo je Bowie napisal za istoimenski muzikal v režiji Iva van Hovea. Skladbo je že minuli mesec izdal kot singel.

David Bowie, ki živi v ZDA, se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones. Umetniško ime si je nadel leta 1965. V zgodovino pop glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah.

STA


Najbolj brano