Danes v Novi Gorici premiera predstave Zakaj ptiči pojejo

Besedilo Nebojše Popa Tasiča Zakaj ptiči pojejo je komedija o žalosti, ki je nastala na željo gledališča in režiserke Yulie Roschina. Krstno jo bodo uprizorili v prvi premieri letošnje sezone na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica nocoj ob 20. uri.

Režiserka Yulia Roschina Foto: STA
Režiserka Yulia Roschina Foto: STA

NOVA GORICA > "Besedilo govori o ujetosti človeka v igro življenja, iz katere ne more izstopiti, saj ga določajo drugi, določa ga vse okrog nas, vse nad nami in vse pod nami. Nesvobodni kričimo, stokamo, jokamo in piskamo in se niti od daleč ne moremo primerjati s pticami, ki svobodno pojejo pod nebom", je o predstavi povedala dramaturginja Ana Kržišnik Blažica.

Z gledališkim delom se znajdemo v navadni soseski, če ne bi bila tako nenavadna - tu nekdo kriči, nekdo se ubije, ptiči pa kar pojejo. Tam živijo precej navadno nenavadni stanovalci: upokojenec, policaj in njegova žena, medicinska sestra, žalostni dedič svoje tete, trgovec z rabljenimi ljudmi in živalmi, povožena peška, absolvent medicine, poštar in igralec. Vsi trpijo, po tihem kričijo in o tem ne govorijo. Njihovo življenje je navidez mirno, spodobno in urejeno. Vsi imajo polne roke dela, vendar imajo polne roke tudi samih sebe. V ta cirkus je nevarno vstopiti in iz njega nemogoče izstopiti.

"Kar dolg ustvarjalen proces je bil. Veliko časa smo se ukvarjali s tem, da smo našli ta uprizoritveni jezik, ker je bilo to avtorsko besedilo in zato še neuprizorjeno, veliko časa pa smo se ukvarjali tudi s tem, koliko je žalosti in koliko je komedije," je povedala režiserka predstave.

V predstavi igrajo Jože Hrovat, Gorazd Jakomini, Ana Facchini, Marjuta Slamič, Matija Rupel, Blaž Valič, Arna Hadžialjević, Miha Nemec ter zunanja sodelavca Vito Weis in Žiga Saksida.

Z režiserko Yulio Roschina so sodelovali še dramaturga Ana Kržišnik Blažica in Nebojša Pop-Tasić, lektor Srečko Fišer, scenografinja in kostumografinja Vasilija Fišer, skladatelj Branko Rožman, oblikovalca odrskega giba Ravil Sultanov in Natalia Sultanova in oblikovalka maske Ana Lazovski.

STA


Najbolj brano