Danes projekcija presenečenja, jutri filmsko-glasbeni dogodek

Jutri se v Izoli začenja 11. filmski festival Kino Otok, že danes ob 21.30 pa bo v letnem kinu na Manziolijevem trgu brezplačna projekcija presenečenja za domačine in druge ljubitelje filma. Naslov filma ostaja skrivnost vse do zadnjega.

Jutri se v Izoli začenja 11. filmski festival Kino Otok. Foto: Photographer: Dino Skorja Jugova
Jutri se v Izoli začenja 11. filmski festival Kino Otok. Foto: Photographer: Dino Skorja Jugova

IZOLA > Filmski festival se jutri uradno začenja s filmsko-glasbenim dogodkom, ki obeležuje lanskoletno stoto obletnico začetka prve svetovne vojne. V njem bo arhivske posnetke povojnega uničenja, ki jih je v svoje zadnje delo vključil režiser Peter von Bagh, spremljala nova glasbena oprema v izvedbi dvanajstčlanske džezovske zasedbe.

Med avgustom in septembrom 1919 sta pilot Jacques Trolley de Prévaux in snemalec Lucien Le Saint s cepelinom francoske mornarice preletala zahodno fronto od belgijskega Nieuwpoorta ob Severnem morju do Marna. Posnela sta razdejanje in uničenje, ki ju je pustilo pet let bojev med prvo svetovno vojno. Ob slavnostnem odprtju festivala bodo na ogled trije izbrani sklopi posnetega gradiva z naslovom Let nad bojnimi polji (En dirigeable sur les champs de bataille, 1919), ki je bilo skoraj stoletje izgubljeno v arhivih francoske vojske in nemo kriči o nesmiselnosti človeškega trpljenja.

Predstavnik enega od producentov otvoritvenega dogodka Luca Giuliani je pri tem poudaril, da “ne gre za morbiden vojni turizem, ki so mu bila priča bojišča že v časih napoleonskih vojn, temveč zorni kot, ki postavlja pod vprašaj smisel marsičesa in izpostavlja izgubljeno resonanco v tedanjem svetu. Že leta 1919 odraža primerno distanco zgodovine, nezadržno željo po premiku naprej, kar se nas še danes močno dotakne.” Posnetke je v svoje zadnje dokumentarno-kolažno delo Sosialismi (2014) vključil tudi lani preminuli finski publicist, režiser in cinefil Peter von Bagh, saj, kot je dejal, je z njimi lahko na zastrašujoče precizen način pokazal, kaj totalna vojna pomeni za pokrajino, civilizacijo in človeka.

Film bo spremljala dvanajstčlanska džezovska zasedba Insium na čelu z nominirancem za ameriško glasbeno nagrado grammy, Glaucom Venierjem, ter mednarodnim skladateljem in aranžerjem Michelejem Corcello.

Dogodek producentov Kinodvor, Cineteca del Friuli, Kino Otok in Cinemazero je nastal v okviru skupnega projekta občin Ljubljana in Videm (Storie in corso) ter različnih kulturnih ustanov.

NR


Najbolj brano