Dan in večer za Fea

9. avgusta bo minilo pet let od smrti pesnika, glasbenika in performerja Ivana Volariča-Fea. Celodnevnemu kulturnemu dogajanju v njegov spomin bodo v nedeljo piko postavili z dvoinpolurno večerno uprizoritvijo v kobariškem Kulturnem domu. Težišče programa, ki se bo začel ob 19.30 in so ga naslovili Feu v Kinu, bo nosil Feov dolgoletni soborec Marko Brecelj. Fea se bodo spominjali še drugi domačini prijatelji, med njimi tudi Zdravko Duša in Peter Tomaž Dobrila.

Ivan Volarič-Feo in Marko Brecelj v mladih letih.
Ivan Volarič-Feo in Marko Brecelj v mladih letih. 

KOBARID > Pri pripravi večera oziroma “multimedijske, performirane, koncertne agitke”Feu v Kinu, na katerem se bo koncert in performans Marka Breclja prepletel še s pesniškimi in govornimi nastopi drugih prijateljev Ivana Volariča - Fea (1948-2010), so združile moči tri nevladne organizacije - Zveza MINK Tolmin, DPZN in Kulturno društvo Myra Locatelli -, sponzorji in kratkometražni film Štetje v jeseni.

“Velik del težišča programa bom nosil performer in rabljeni elektroakustični kantavtor Marko Brecelj. Pred štiridesetimi leti sem začel peti v vokalnem kvartetu The white negroes (Beli Črnci), tokrat pa bom zapel, odgibal in zaigral venček štirinajstih belskih (Samospevi). Pomagajo mi laže prenašati Boljši jutri, ki je izbruhnil samo za nekatere. Iz nedavno ponovno izdane in sveže poimenovane zbirke posnetkov Cocktail, obilni, vunbacilni bom seveda tudi zapelzaigral marsikateri nevergreen,” napoveduje Brecelj.

Na večeru bodo predvajali tudi posnetke performansov, pokazali bodo fotografije likovnih del mladih ustvarjalcev iz Istre, razstavo Boris Popovič v Budimpešti ter napihovalno delavnico Zlata doba.

NR


Najbolj brano