Damien Hirst z novo razstavo v Benetkah

Britanski umetnik Damien Hirst bo tik pred letošnjim umetniškim bienalom in več kot deset let po svoji zadnji predstavitvi v Benetkah ponovno gostoval v tem mestu. Palača Grassi in muzej Punta della Dogana sta napovedala nov umetnikov projekt Treasures from the Wreck of the Unbelievable, ki bo na ogled v obeh razstaviščih.

Razstava Damiena Hirsta bo v palači  Grassi. Foto: Wikipedia/Jean-Pierre Dalbéra
Razstava Damiena Hirsta bo v palači Grassi. Foto: Wikipedia/Jean-Pierre Dalbéra

BENETKE > Razstavo Damiena Hirsta bodo odprli 9. aprila. S tem bosta obe beneški prizorišči, v katerih domuje zbirka Francoisa Pinaulta, svoje prostore prvič namenili enemu samemu umetniku. Hkrati pa bo to prva samostojna Hirstova razstava v Italiji po retrospektivi, ki je bila leta 2004 na ogled v Neaplju, piše na spletni strani Palače Grassi.

Kuratorka postavitve je Elena Geuna, ki je pred tem v Palači Grassi pripravila monografski razstavi, posvečeni Rudolfu Stinglu (2013) in Sigmarju Polkeju (2016).

Razstava bo podčrtala Hirsta v odnosu s Pinaultovo zbirko. Kot ključni umetnik te zbirke je bil že predstavljen v Palači Grassi, in sicer leta 2006 na skupinski razstavi Where Are We Going?. Poimenovali so jo po njegovem delu, vitrini iz jekla in stekla z okostji Where Are We Going? Where Do We Come From? Is There a Reason?.

Hirst je bil v Benetkah zastopan tudi leta 2007 na prav tako skupinski razstavi o umetnosti po pop artu, predstavil pa se je tudi na velikih postavitvah Pinaultove zbirke v Parizu leta 2013 in Monaku leta 2014.

Prvo veliko mednarodno predstavitev na beneškem bienalu je imel leta 1993 z delom Mother and Child Divided, v katerem je razpolovil kravo in telička ter njune polovice razstavil v ločenih vitrinah.

Kaj točno bo predstavil tokrat, še ni znano. Snovalci razstave sicer napovedujejo, da bo mogoče videti njegov najnovejši projekt, ki ga je ustvarjal deset let.

STA


Najbolj brano