Cvet slovenske folklore

Najboljši slovenski folkloristi se vsako leto po državi predstavljajo na prireditvah Le plesat me pelji. Konec julija so prvo letošnjo revijo pripravili v Beltincih, to soboto pa se bo plesalo na odru Kosovelovega doma. Predstavilo se bo šest odraslih folklornih skupin, tudi Folklorna skupina Kulturnega društva Karel Štrekelj iz Komna in novogoriško Folklorno društvo Gartrož.

Člani in članice Folklornega društva Gartrož iz Nove Gorice 
bodo odpeli in odplesali Večer pri Grapulinovih.
Člani in članice Folklornega društva Gartrož iz Nove Gorice bodo odpeli in odplesali Večer pri Grapulinovih.  

SEŽANA > “Na drugi vseslovenski državni prireditvi Le plesat me pelji 2015 se bodo predstavile skupine, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije ter s tem dokazale svojo inovativnost in kakovost v poustvarjanju izročila,” so o srečanju zapisali na Javnem skladu za kulturne dejavnosti, ki srečanje v Kosovelovem domu pripravlja v sodelovanju z domačini - Kulturnim društvom Kraški šopek.

Sežansko srečanje se bo začelo ob 20. uri, pol ure prej bo v avli Kosovelovega doma revija folklornih kostumov. V spremljevalnem programu bodo članice in člani Bošnjaškega mladinskega kulturnega društva iz Velenja predstavili plese iz osrednje Bosne.

Na letošnjih območnih srečanjih je zaplesalo približno 200 odraslih folklornih skupin, več kot 60 pa jih je napredovalo na sedem regijskih srečanj, ki sta si jih ogledali državni strokovni spremljevalki Urša Šivic in Klavdija Žabot. Za drugi del državnega srečanja sta izbrali le šest najboljših skupin oziroma njihovih programov. Folklorna skupina Minerali iz Rogaške Slatine se bo predstavila s programom Janez in Micika to sta lepi par, ki ga je pripravila Katarina Šrimf.Katja Kavkler in Klemen Dovč sta za podmladek Folklorne skupine Tine Rožanc pripravila postavitev Jurij po patoci tuli, kakšen je Prepovedan ples na Barju sta si za plesalke in plesalce Folklorne skupine Klas iz Horjula zamislila Nejc Čepon in Marija Čipić Rehar. Akademska skupina France Marolt bo “v režiji” Tomaža Simentingerja predstavila Godčevsko koledovanje, folkloristi iz Komna so s pomočjo Tomaža Gantarja na oder postavili Pripravo na ovset, članice in člani Gartroža iz Nove Gorice pa bodo občinstvo odpeljali na Večer pri Grapulinovih - postavitev so si zamislili sami.

Program skupin bo spremljala in ocenjevala strokovna žirija: Tanja Drašler, Saša Krajnc in Svanibor Pettan, ki bo ob koncu prireditve najboljšim podelila zlata priznanja s pohvalo.

MI


Najbolj brano