Čudovito pisani glasbeni šopki

Na gradu Kromberk se danes zaključuje festival Echos-Čezmejni odmevi, ki je od začetka julija na skrbno izbranih lokacijah na obeh straneh meje občinstvu ponudil 14 koncertov, med njimi tudi večer komorne glasbe, ki so ga na gradu Dobrovo minulo soboto zgledno oblikovale tri mlade glasbenice.

Klarinetistka Martina Morello, pianistka Carolina Pérez Tedesco in saksofonistka Kristina Seražin so na festivalu Echos navdušile s čvrsto skupno igro Foto: Matej Vidmar
Klarinetistka Martina Morello, pianistka Carolina Pérez Tedesco in saksofonistka Kristina Seražin so na festivalu Echos navdušile s čvrsto skupno igro Foto: Matej Vidmar

DOBROVO > Projekt Echos - Čezmejni odmevi je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Posebno pozornost so zato pri izbiri nastopajočih dobili obetavni mladi slovenski in italijanski glasbeniki. Ti so na dveh junijskih taborih v Sežani oblikovali nove čezmejne zasedbe, in tako se je tudi rodil trio, v katerem so sveže poustvarjalne izkušnje združile klarinetistka Martina Morello in pianistka Carolina Pérez Tedesco iz Italije in primorska saksofonistka Kristina Seražin.

Mlade glasbenice prihajajo iz zelo različnih študijskih okolij: klarinetistka obiskuje magistrski tečaj na Visoki šoli za glasbo v Lozani, pianistka je študentka mednarodne akademije za komorno glasbo v Devinu, saksofonistka je trenutno študentka na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Vodilo njihovega premiernega skupnega koncertnega programa je bilo ravnotežje med tradicijo in sodobnimi iskanji. Solistično ali v komornih zasedbah so razkrivale izjemne glasbene talente in vrhunsko, virtuozno igro. Z doživetimi in poglobljenimi interpretacijami, temperamentnim podajanjem, intenzivnostjo glasbene izpovedi so osvojile občinstvo: tako v prepričljivih izvedbah skladb sodobnih slovenskih in italijanskih skladateljev (Arija in improvizacija za saksofon in klavir Blaža Puciharja, Bug za solo klarinet Bruna Mantovanija) kot v romantično zasnovani Sonati v Es-duru št. 2, op. 120 za klarinet in klavir Johannesa Brahmsa. Višek pa je koncert zagotovo ponudil v zadnji skladbi večera, ko je trio Morello-Seražin-Tedesco s čvrsto skupno igro in mladostno svežim muzikaličnim nabojem poustvaril Trio op. 43Francisa Poulenca, v izvirniku napisanega za klavir, oboo in fagot.

Slavnostni zaključek druge izvedbe festivala Echos bo danes pred vhodom v goriški grad Kromberk, kjer bo nastopila italijanska skupina La Rossignol z glasbo in plesom renesančnih dvorov.

TATJANA GREGORIČ

(Radio Koper)


Najbolj brano