Čudne stranke, pohlepno vodstvo - in obilica smeha

Gledališka skupina društva Urbanščica iz Famelj v Vremski dolini rada nastopa s komedijami. Osmo ponovitev najnovejše Nesporazum so odigrali pred dnevi na velikem odru Kosovelovega doma Sežana.

V komediji Nesporazum nastopa tudi režiser predstave David Hreščak (levo). Foto: Bogdan Macarol
V komediji Nesporazum nastopa tudi režiser predstave David Hreščak (levo). Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA, FAMLJE >“Do sedaj smo igrali samo komedije, ker nam tak tip iger najbolj leži in ker jih občinstvo dobro sprejema,” pravi David Hreščak, režiser gledališke skupine Turistično kulturno športnega društva Urbanščica. Igralci naturščiki, ki prihajajo iz Vrem in bližnje okolice, so v devetih letih postavili na oder Partljičevo Krivica boli, odlomke iz Magajnovih Žalostnih zgodb o veselih Kraševcih, pa Pripravo na fantovščino, ki je avtorsko delo Draga Županca, medtem ko so Magajnovo pravljico Brkonja Čeljustnik priredili v predstavo Pravljična jama. Tudi najnovejšo, Nesporazum, je napisal Županc, ki je obenem igralec.

Zgodba, za katero je črpal ideje iz vsakdanjega življenja, pripoveduje o zmešnjavi v podjetju, ki so ga pravkar odprli kot agencijo. Ta naj bi na trgu promovirala lažje lepotne in zdravstvene posege, a ker so želje strank včasih nenavadne, apetiti vodstva podjetja pa preveliki, pride tudi do komičnih zapletov.

Igro, v kateri so si razdelili vloge še Maruška Cerkvenik, Tamara Kljun, Miran Furlan in Miha Pipan, so krstno uprizorili lani poleti, od takrat so imeli širom po Primorski še šest ponovitev. “Naslednji mesec gremo z njo v Podčetrtek. Nastopili bomo tudi na letošnjem Območnem srečanju gledaliških skupin, ki ga organizira JSKD. Upam, da tam ne bo kot v Novokračinah, kjer je zmanjkalo elektrike, tako da smo morali del igre odigrati ob svetlobi lastnih mobilnih telefonov,” se nasmeje Hreščak.

Poleg samostojnih predstav imajo naštudirane tudi krajše skeče. Najnovejši, Reumatikom, za podlago katerega so uporabili zgodbo iz knjige Ivka Spetiča MagajnePravljice in prauce, bodo javnosti predstavili konec marca.

V okviru dramske sekcije deluje še mladinska skupina, ki jo vodi Jožica Ivančič. Oboji vadijo enkrat do dvakrat na teden v večnamenski dvorani v Famljah. “Ob začetku delovanja skupine smo bili brez dvorane, tako da smo vadili v šoli in v nedokončani hiši enega od igralcev. Tudi sedaj se zanašamo zlasti nase, saj tako kulise kot kostume pripravimo igralci sami, poskrbimo pa tudi za logistiko prevoza in postavitev odra,” pojasnjuje Hreščak.

 

Društvo, ki deluje na temeljih prejšnjega turističnega društva, od leta 2006 oživlja dogajanje v Vremski dolini. “Članov je 33, od tega deset otrok. V glavnem smo domačini, dve članici sta iz Divače, en igralec pa je iz Rodika. Ime Urbanščica smo si nadeli po našem poimenovanju narcise, ki raste na Vremščici, in po naših gmajnah,” pove predsednica Mirjam Frankovič Franetič, pred katero sta to funkcijo opravljali Jana Martinčič in Branka Fragiacomo. “Ob poskusih, da bi zaživela tudi plesna in pevska dejavnost, za kar pa ni bilo zanimanja, so v jubilejnem desetem letu društva, poleg skupine za turizem, najbolj zagnani ravno igralci vseh starosti. Ob dvajset in več nastopih, kolikor so jih povprečno imeli zadnja leta, smo nanje res ponosni,” jih pohvali predsednica.

 

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano