Človek, rastline, živali in ... X

Koliko je ura? Ura je vedno zdaj, odgovarjajo Toxine. Obalna zasedba bo drevi, ob 21. uri, v prostorih novega Centra mladih Koper predstavila svojo drugo ploščo Now O' Clock (Ura je zdaj), ki je te pravkar izšla pri italijanski založbi Blue Tattoo Music.

Tomi Toth, pevec in avtor besedil  Foto: Maja Pertič Gombač
Tomi Toth, pevec in avtor besedil  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Radi imajo nove skovanke, kar je poslušalstvo opazilo že na prvencu Ever Wordless (2013), zato je tudi naslov Now O'Clock plod besedne igre. “Vsaka ura je zdaj in ta zdaj je rezultat naših upov, želja in prizadevanj. Je mešanica pozitivne energije, ki nas poganja naprej, in obenem utrujenosti od razočaranj, ki so se nabrala z delom na glasbenem področju. Je presek časa, trenutek, v katerem reflektiramo preteklost in prihodnost,” pravi Tomi Toth, pevec, performer in avtor besedil, ki so vnovič v angleščini. Pravi, da je vsebina plošče podobna logotipu skupine, roži, ki jo sestavljajo štiri enote: “Človek, rastline, živali in element X, ki predstavlja nas, Toxine. Tako so v posamezne sklope razvrščene tudi skladbe na plošči.”

Na njej je v primerjavi s prvencem nekoliko manj funka in precej več spevnih viž, a, kakor pravijo sami, “ohranja pridih alternativne utrganosti.”

Tik pred izidom albuma, ki ga je produciral Mitja Cerkvenik, sta zasedbo zapustila basist Jaša Hedžet in bobnar Gregor Brajkovič (sicer tudi člana zasedbe NoAir), zato se drevi obenem predstavljajo tudi “novi” Toxine: Tothu in kitaristu Samu Turku, ki je za prejšnjo ploščo ustvaril večino glasbe, so se pridružili basist Erik Čebokli, bobnar Aleš Zorec in saksofonist Žiga Fabbro, tokrat tudi v vlogi klaviaturista in vokalista. “V preteklosti smo večkrat dejali, da Toxine obstajajo onkraj seštevka članov, in ponovno se je izkazalo, da to drži,” še dodaja Tomi Toth.

MPG


Najbolj brano