Cilj je dobro vodenje

Včeraj je vodilno mesto Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica prevzela Neda Rusjan Bric, za zdaj še kot vršilka dolžnosti, a v tekmi za direktorico. Je domačinka, igralka in režiserka ter ženska z voljo spreminjati stvari na bolje.

Neda Rusjan Bric
Neda Rusjan Bric 

NOVA GORICA > Neda Rusjan Bric pravi, da se bo kot vršilka dolžnosti najprej lotila najbolj perečih problemov: reševanja zapletov okoli nekaterih delovnih mest in podobnih tekočih zadev, ki so ta hip nujne, predvsem pa bo skrbela za nemoten potek dela pri nastajanju predstav: “V septembru bomo imeli dve premieri in obe zahtevata svojo pozornost tako vsebinsko, kot logistično in finančno. Ker je program za naslednjo sezono že postavljen, se, kar se tega tiče skupaj, lotevamo tudi logistike za naslednje produkcije, saj se delo za posamezen projekt začne že mesece, včasih tudi leta vnaprej.” Resnejših posegov v sistem dela se kot vršilka dolžnosti ne bo lotila, to jo bo čakalo, če bo izbrana na razpisu.

Igralka, režiserka in scenaristka Neda Rusjan Bric je že dolgo članica igralskega ansambla Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, od leta 2009 je tudi predavateljica za predmet scenaristika na Visoki šoli za umetnost pri Univerzi v Novi Gorici. Režirala in igrala je v SNG Nova Gorica, Slovenskem mladinskem gledališču in Zavodu Maska. Med njena najbolj prepoznavna, avtorska gledališka dela sodijo Trieste - Alessandria Embarked (Štorija od lešandrink), Eda (Zgodba bratov Rusjan, Kdor sam do večera potuje skozi svet (Simon Gregorčič), tik pred realizacijo pa je nova goriška zgodba o življenju igralke Nore Gregor.

Glede napetosti, ki že leta oblikujejo odnose v teatru, je optimistična. Prejšnjih ne komentira, za naprej pa jih želi na novo oblikovati, v boljši luči. Prepričana je, da je cilj vseh, sveta zavoda in vodstva, dobro vodeno gledališče. Prizadevala si bo za dobro sodelovanje, prepričana je, da ga bodo vzpostavili.

Njena ideja o sami vlogi in položaju novogoriškega teatra je, da bi ga morali postaviti v mednarodni prostor. Sama ima veliko izkušenj, saj je v zadnjih dveh desetletjih z Mladinskim gledališčem veliko prepotovala ter si ustvarila pomembne povezave. Poslanstvo Slovenskega narodnega gledališča pa po njenem ostaja vrhunskost, prepoznavnost doma in v tujini. Veliko je bilo že narejenega, potrebno je le nadaljevati historiat dobrih predstav.

Neda Rusjan Bric je kot vršilka dolžnosti na direktorskem mestu nadomestila Jožka Čuka. Menjava v vodstvu novogoriškega SNG se je zgodila na hitro, ko je dosedanji direktor pred meseci nepričakovano odstopil. Kot vršilko dolžnosti so imenovali Nedo Rusjan Bric, po odločitvi ministra za kulturo Uroša Grilca.

Jožko Čuk je sicer imel mandat za vodenje gledališča do januarja prihodnje leto. A je med njim in svetom zavoda počilo in Čuk se je odločil za odstop. Medtem je kulturno ministrstvo z javnim razpisom 20. junija že začelo iskati njegovega naslednika, rok za prijave se je iztekel 11. julija, dva dni pred volitvami. V SNG bodo sedaj morali počakati na oblikovanje nove vlade, na ministrstvu bodo morali oblikovati komisijo, ki bo izbirala in imenovala direktorja, svoje mnenje mora dati tudi svet zavoda SNG.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano