Cave v najnovejši knjigi bruha svoja občutja

Glasbenik Nick Cave je izdal svojo tretjo knjigo, naslovljeno The Sick Bag Song. Zametke za delo je Cave pisal na vrečke za slabost med številnimi leti na njegovi severnoameriški turneji leta 2014. V delu, ki spominja na odisejado, 57-letni rocker išče svojo pot domov, se spominja preteklosti in v njem na nek način bruha svoja občutja.

Nick Cave v hali Tivoli novembra 2013 Foto: Andraž Gombač
Nick Cave v hali Tivoli novembra 2013 Foto: Andraž Gombač

LOS ANGELES > V uvodu romana The Sick Bag Song (Pesem vrečk za slabost), ki se giblje med poezijo in časopisnimi članki, Cave opisuje življenje zvezde. Spominja se, kako se je povzpel na oder festivala Bonnaroo v Tennesseeju, da bi postal "objekt velike fascinacije za skorajda vsakega", po šovu pa se je usedel na stopnice svoje prikolice in kadil.

V knjigi je tudi 44 barvnih fotografij vrečk za slabost, na katere je Cave med leti popisal svoje prebliske, ki segajo od tega, da je na prtičku nekega newyorškega bara zagledal obraz legendarnega Louja Reeda, do tega, da je masturbiral v W Hotelu v Austinu.

Cave je že izdal deli Smrt Zajčija Munra in Ko je oslica zagledala angela. Za aktualno knjigo The Sick Bag Song je dejal, da je morda tista, ki vključuje največ njegovih spominov. "Zame je to fiktivna zgodba starajočega rock zvezdnika, ki mi je podoben," je povedal pevec na sredini predstavitvi dela v Los Angelesu.

Knjiga je na prodaj zgolj preko posebej v ta namen postavljene spletne strani. Ne bo je mogoče kupiti v knjigarnah, prav tako ne preko spletnih knjigarn, kot je Amazonova. Na voljo je tudi v desetih posebnih izdajah za vsako od 22 mest, ki so v knjigi omenjena. Približno 1000 evrov vredne izdaje bo s posebnimi dodatki opremil sam Cave, vsaki pa bosta dodani vinilki, na katerih je posnet Cave, ki bere delo.

STA


Najbolj brano