Častno priznanje v Prvačino, nagelj pa v Piran

Pred Mednarodnim dnevom muzejev, ki bo v ponedeljek na široko odprl vrata muzejev in galerij in letos poteka pod geslom Muzeji za odgovorno društvo, bodo danes v Radovljici podelili Valvasorjeva odličja. Slovensko muzejsko društvo bo s častnim Valvasorjevim priznanjem nagradilo Društvo žena Prvačine za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, Pirančanka Polona Senčar pa bo za promocijo slovenske kulturne dediščine doma in na tujem prejela Valvasorjev nagelj.

Društvo žena Prvačine kulturno dediščino predstavlja na 
priložnostnih nastopih, pa tudi na daljših samostojnih, kakršen je bil nedavno v Renčah.    Foto: Vesna Humar
Društvo žena Prvačine kulturno dediščino predstavlja na priložnostnih nastopih, pa tudi na daljših samostojnih, kakršen je bil nedavno v Renčah.  Foto: Vesna Humar

PRVAČINA, PIRAN > Društvo žena Prvačine združuje približno 30 deklet in žena različnih generacij. Potomke aleksandrink kulturno dediščino svojih non, mam in tet, sorodnic in vaščank, ki so v prvih desetletjih 20. stoletja služile v Kairu in Aleksandriji, ohranjajo, popularizirajo in predstavljajo od leta 1999. Posebno pozornost posvečajo skrbi za ohranitev premične dediščine; še zlasti oblačilom, ki so jih njihove prednice v potovalnih skrinjah (baulih) prinesle iz Egipta in jih desetletja hranile na podstrešjih. “Društvo žena Prvačina poleg zgodb in oblačil aleksandrink zbira in ohranja tudi domače narečje in kulinarično dediščino, s svojo dejavnostjo pa povezuje žene in dekleta različnih starostnih skupin ter njihove otroke. S tem zagotavlja medgeneracijsko povezovanje in prenos kolektivnega v domačem okolju in drugod, kjer popularizirajo ta posebni kulturni fenomen primorskega dela slovenskega prostora,” so v utemeljitvi priznanja zapisali v Slovenskem muzejskem društvu. Društvo žena zgodbe o aleksandrinkah pripoveduje po vsej Primorski in tudi v drugih delih Sloveniji, z nastopi pa obogati tudi obiske turističnih skupin v Hiši aleksandrink v Prvačini. Predvčerajšnjim so sooblikovale predstavitev zbornika o aleksandrinkah From Slovenia to Egypt v Atriju Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Valvasorjeva nagrada za življenjsko delo gre v roke dr. Anji Dular, muzejski in znanstveni svetnici, vodji knjižnice Narodnega muzeja. Danes bodo podelili tudi nagrade za posebne dosežke in priznanja.

Pirančanka Polona Senčar orje ledino v slovenskem kulturnem turizmu in na tem področju postavlja nova merila, menijo v Slovenskem muzejskem društvu. Senčarjeva se že vrsto let posveča promocij Pirana in njenega najslavnejšega meščana, Giuseppeja Tartinija. Pred leti je turistično ponudbo mesta obogatila z razstavo Sijajni pop, prav posebno poglavje pa je njeno sodelovanje s kiparjem Jakovom Brdarjem. Lansko poletje so na njeno pobudo v Piranu postavili tri njegove skulpture - Ona in On sta si stopala nasproti na zidu pomola, Križani pa je bil na ogled v sicer propadajoči cerkvici na Punti. Dogodek je bil izjemno odmeven in tri Brdarjeve mojstrovine so v začetku letošnjega leta odpotovale v avstrijski Gradec, kjer so jih postavili na ogled na renesančnem dvorišču deželne palače. S tem je po prepričanju Slovenskega muzejskega društva Polona Senčar odprla nove poti slovenskega umetniškega trga in tudi za to bo danes prejela Valvasorjev nagelj, s katerim bodo nagradili njena prizadevanja za promocijo slovenske kulturne dediščine doma in na tujem.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano