Cankarjev dom v znamenju Primorcev

Zgovorni naslov prireditve Zgodba z zahodne strani je bil povzet po muzikalu West Side StoryLeonarda Bernsteina. Tematika prireditve se je navezovala na Ameriko z zgodnjega 20. stoletja.

Mlade glasbenike GD NOVA  so prišli podpret in jim prisluhnit 
predstavniki Mestne občine Nova Gorica s partnerji:  Boris 
Ugrin, podžupanja  Ana Zavrtanik Ugrin, Martina Arčon in 
župan  Matej Arčon (z leve). Foto: Matic Bajzelj
Mlade glasbenike GD NOVA so prišli podpret in jim prisluhnit predstavniki Mestne občine Nova Gorica s partnerji: Boris Ugrin, podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin, Martina Arčon in župan Matej Arčon (z leve). Foto: Matic Bajzelj

LJUBLJANA > S programsko širokopoteznostjo so v razprodani Gallusovi dvorani nastopajoči poskrbeli za nemalo iskrivih trenutkov, tudi s pomočjo igralca Borisa Kobala. Čeveljci v rdeči in živahnih barvah, rdeče pentlje v laseh in trakovi opasani v životcih mladih glasbenic, moški z naramnicami in rdečimi vezalkami - vse te podrobnosti na orkestraših so poudarjale prisrčnost in živahnost, ki jo je prireditev izžarevala. Stilska zamisel Tine Princ in Ane Lazovski za make-up je lepo izrazila vsebinske posebnosti mladostniške živahnosti.

Pod program, ki je predstavljal začetek praznovanja 20-letnice društva, se je podpisal dirigent in glasbeni vodja NOVA filharmonije, Simon Perčič. Posebne gostje, očarljive pevke Irena Yebuah Tiran, Stefania Seculin in Eva Hren, so z odličnimi interpretacijami popularnih ameriških božičnih melodij ob spremljavi komornih skupin NOVA, dogodek dodatno začinile. Koncert je izžareval primorsko dušo v vsej polnosti. Boris Kobal nas je v domiselno oblikovanem tekstu pri Vodiču po orkestru Benjamina Brittna popeljal v svet glasbe na enkraten način poln komičnih obrazložitev, ki se niso ognile dovtipom o aktualnem političnem dogajanju v državi. 'Primorskost' so podčrtale pesmi Iztoka Mlakarja: Aleš Plut je izvrstno izvedel Božično; ob zaključku programa pri Vandimi in Karlu Špacapanu se je petinosemdesetčlanskemu mladinskemu simfoničnemu orkestru NOVA filharmonija (s člani iz širše Primorske in Furlanije Julijske krajine) pridružilo več kot 100 mladih iz Glasbenih šol Idrija, Cerknica, Postojna, Stična, Grosuplje ter Franca Šturma in Moste-Polje iz Ljubljane in SCGV Emil Komel iz Gorice.

V preddverju pa je Big Band NOVA z dirigentom Damijanom Valentinuzzijem, s skupino Sam's Fever in vokalno skupino Jazzva, pospremil pokoncertno dogajanje s plesom in poskrbel za praznično razpoloženje pozno v noč.

SM


Najbolj brano