Čajkovski je iz sanj prikorakal v resničnost

Aleksander Gadžijev je v zadnjem letu nanizal občudovanja vredne uspehe na koncertih v Sloveniji, Italiji, Nemčiji, Angliji, Franciji, Turčiji, izkušnje pa je nabiral tudi na prestižnih mednarodnih tekmovanjih v ZDA, Rusiji, Italiji in na Irskem. “Igriv, sproščen, poglobljen - več kot nagrajenec pianističnih tekmovanj” tudi v novi sezoni napoveduje številne koncerte, med njimi tudi nastop v veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani 11. novembra in recital v okviru 35. abonmajske sezone Kulturnega doma Nova Gorica 18. aprila prihodnje leto.

GORICA, SALZBURG > 20-letni Aleksander Gadžijev, nekdanji gojenec Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici, nato najvišje ocenjeni diplomant na državnem konservatoriju v Ceseni, je trenutno študent v razredu Pavla Gililova na slovitem Mozarteumu v Salzburgu.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Danes bomo v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu Radia Koper ob 20. uri, prisluhnili skladbam, s katerimi se je Aleksander Gadžijev predstavil na mednarodnem klavirskem tekmovanju Ferruccio Busoni v Bolzanu.

Ob zavidljivem številu najvišje osvojenih nagrad na tekmovanjih ter ob rednem in vestnem študiju pa izjemni mladi goriški pianist nenehno preseneča tudi s svojimi pogumnimi, drznimi, ambicioznimi preverjanji na najuglednejših svetovnih tekmovanjih. Med slednje zagotovo sodi mednarodno glasbeno tekmovanje Čajkovski v Moskvi, kjer so zmagovale pianistične legende, kot so Denis Macujev, Vladimir Aškenazi in Grigorij Sokolov. Letos je tekmovanje potekalo med 15. junijem in 3. julijem in tako sovpadalo s praznovanjem 175. obletnice skladateljevega rojstva. Aleksander je sicer nastopil le v prvi etapi, a njegova izkušnja je bila neprecenljivo pozitivna. “Z velikimi izzivom sem se podal v veliko glasbeno dogodivščino, saj so bile to moje otroške sanje. Tekmovanje Čajkovski je namreč zame praznik glasbe, na katerem moraš nujno sodelovati. Sicer pa bom zagotovo vnovič poskusil čez štiri leta,” pripoveduje in s prav posebnim žarom v očeh opisuje svoj prvi obisk Moskve, kjer je lahko prisluhnil tudi velikemu zmagovalcu Dmitryju Masleevu in se preprosto čudil, kako je ta 27-letni pianist, ki je na lanskem tekmovanju Giuliano Pecar v Gorici prejel 2. nagrado, zdaj osvojil svetovno laskavo priznanje.

“Tudi velika glasbena tekmovanja so očitno izgubila svoj nekdanji umetniški kredo. Danes je bolj v ospredju posel kakor pa odkrivanje pravih talentov. A sam sem še vedno zagovornik tekmovanj, saj sem prepričan, da če se trudiš in hočeš nekaj doseči, potem slej ali prej uresničiš svoje sanje. Tako kot se je zgodilo tudi tokrat v Moskvi s francoskih pianistom Lucasom Debarguejem, ki je vse očaral v drugi etapi in je postal zvezda, tudi če ni zmagal,” nam še pove mladi Gadžijev, ki vztrajno gradi svojo bleščečo kariero v olimpijskem sloganu “pomembno je sodelovati, ne zmagati”.

Junija lani se je uvrstil v polfinale uglednega tekmovanja Gine Bachauer v Salt Like Cityju, avgusta letos je zabeležil izjemen uspeh tudi na pomembnem 40. mednarodnem klavirskem tekmovanju Ferucio Bussoni v Bolzanu, kjer se je uvrstil med soliste-finaliste. Med izrednimi dosežki minulega leta pa mladi goriški virtuoz najraje izpostavi dva koncerta, ki ju je imel aprila v beneškem gledališču La Fenice, kjer je izvajal Šostakovičev Koncert št. 1 v c-molu pod vodstvom slovitega ruskega dirigenta Jurija Temirkanova.

TATJANA GREGORIČ (Radio Koper)


Najbolj brano