Burja bo pripihala rap, indie, elektroniko ...

Od danes pa vse do petka bo Koper prizorišče obalnega festivala urbane kulture Burja, ki bo v Center mladih Koper pripeljal nekaj najboljših zasedb slovenske alternativne glasbene scene ta hip. Na drugih prizoriščih po mestnem jedru se bodo zvrstili še številni drugi dogodki: performansi, delavnice, gledališke predstave ...

N
N'Toko bo na Burji v Centru mladih Koper nastopil jutri. Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Že jutri se bodo v Kopru oglasili prodorni “kovač” rap stihov in aktivist N'Toko ter zasanjani elektroniki Your Gay Thoughts. Naslednjega dne bodo na vrsti istrski glasniki angleškega indie rocka Noair ter mlada in obetavna ljubljanska zasedba Koala Voice.

V četrtek bodo nastopili eklektični domačini Toxine, večer pa bodo sklenili indierockerji Jardier. Sklepno glasbeno besedo bodo v petek imeli dvojec Bas in Glas ter Miki Solus.

Kaj je bilo glavno vodilo pri izboru zasedb? “Prva zamisel je bila, da bi predstavili še bolj alternativne zasedbe, nato smo se odločili za kombinacijo 'bolj prijaznih' zasedb iz lokalnega okolja in preostalih delov Slovenije. Izbirali smo med zasedbami, ki so nastopile na festivalih, kot so Ment, Urbano dejanje in Klubski maraton,” pojasnjuje Andraž Hribovšek iz zavoda Fontico, ki festival organizira v sodelovanju s Centrom mladih Koper (CMK). “Iskali smo primeren prostor za festival, CMK pa nam je ponudil odlične pogoje. Z organizacijo tega dogodka želimo tudi razbiti negativni prizvok okoli CMK, češ da gre za klub Popovičeve mladine,” dodaja Hribovšek.

Zavod Fontico v sklopu festivala Burja organizira okroglo mizo na temo urbane kulture v Kopru oziroma obalnih mestih. Na okrogli mizi, ki bo v torek ob 20. uri v CMK, bodo sodelovali esejist, profesor in umetnik dr. Nikolai Jeffs, glasbenik, bloger in kolumnist Miha Blažič - N'toko, podpornik Indeja Luka Bevk in Nina Krivec Rudolf iz bara Cameral. Debato bo vodil Borut Jerman iz KID PiNA.

Vstopnica za posamični koncert stane tri evre, za celotni “paket” pa deset evrov. Program je na voljo na facebook profilu Festival Burja.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano