Buena Vista Social Club na zadnji turneji

Legendarni kubanski sestav Buena Vista Social Club, ki se je od leta 1997 predstavljal v različnih zasedbah in kombinacijah, se je v tej sezoni še zadnjič odpravil na pot, tokrat pod imenom Orquesta Buena Vista Social Club. Ena od njihovih postaj bo tudi ljubljanski Cankarjev dom (CD), kjer jih pričakujejo 23. junija.

Buena Vista Social Club v Ljubljani leta 2012. Foto: Maja Pertič Gombač
Buena Vista Social Club v Ljubljani leta 2012. Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA > Vstopnice so že v predprodaji, trajala bo do konca marca, so sporočili iz CD.

Turneji pod glasbenim vodstvom vodje orkestra in pozavnista Jesusa “Aguajeja” Ramosa se bo pridružilo nekaj prvotnih članov orkestra, ki so sodelovali pri izvirnem albumu in filmu Buena Vista Social Club, med drugim pevec in kitarist Eliades Ochoa, pevska diva Omara Portuondo, trobentač Guajiro Mirabal in mojster pesmi lauda Barbarito Torres.

Na odru jih bodo spremljali umetniki, ki so se orkestru pridružili med leti, denimo legendarni energični umetnik na strunskem glasbilu tres Papi Oviedo, mlad zvezdniški pianist iz Havane Rolando Luna, ritem sekcija, v kateri bodo kontrabasist Pedro Pablo in tolkalci Andres Coayo (konga), Filiberto Sanchez (pavke) in Alberto “La Noche” (bongo); trije trobentači pod vodstvom Luisa Allemanyja ter slovita pevca kubanskega sloga son iz Havane Carlos Calunga in Idania Valdez, so zapisali v CD.

Skupino Buena Vista Social Club sta leta 1996 ustanovila kubanski skladatelj Juan de Marcos in ameriški kitarist Ry Cooder. To se je zgodilo skoraj 50 let po zaprtju istoimenskega kluba na Kubi, kjer so se zbirali glasbeniki in igrali. Skupaj s kubanskimi glasbeniki, ki so nastopali v njem, so posneli ploščo, in začeli uspešno glasbeno pot, na kateri so navduševali občinstvo po vsem svetu.

Leta 1998 so dobili grammyja, nato je sledila vrsta smrti članov zasedbe: leta 2003 sta umrla Compay Segundo in Ruben Gonzalez, leta 2005 Ibrahim Ferrer in leta 2006 Pio Leyva. Njihovo delovanje je leta 1999 v glasbeni dokumentarec ujel nemški režiser Wim Wenders.

STA


Najbolj brano