Brutalni Francozi v Istri

Od danes do srede bo slikovita istrska vasica Motovun spet filmska meka, letos za filmofile še posebej mamljiva. Med 120 filmskimi naslovi se skrivajo: nekonvencionalni cvet sodobnega francoskega filma, retrospektiva ob 20-letnici enega najpomembnejših filmskih gibanj zadnjih desetletij, Dogmi 95, in celo televizijske serije.

Častno nagrado 50 let bo prejel nekdanji dolgoletni umetniški 
vodja festivala, režiser  Rajko Grlić.
Častno nagrado 50 let bo prejel nekdanji dolgoletni umetniški vodja festivala, režiser Rajko Grlić. 

MOTOVUN > Ne, niti uveljavljeni filmski festivali niso več imuni na televizijske serije, ki v zadnjih letih po drznosti filmske forme in kontroverznosti tem prekašajo celovečerno filmsko produkcijo. V motovunski filmski program se je na primer po predvajanju na filmskem festivalu v Cannesu “prikradla” mini televizijska serija Mali Quinquin prvokategornika francoskega umetniškega filma Bruna Dumonta.

Od ljudožerske “romance” do Idiotov

Če ostanemo pri Francozih, letošnji motovunski filmski program obljublja tudi sekcijo Brutalni Francozi, ki vključuje tudi Dumontov film Človeštvo, med ostalimi posebneži francoskega sodobnega filma pa obljubljajo ljudožersko “romanco” Težave vsak danClaire Denis, kultni film Leosa CaraxaPola X in Kriminalna ljubimcaFrancoisa Ozona. Ob 20. obletnici enega najpomembnejših filmskih gibanj v zadnjih desetletjih, Dogmi 95, pa si bo v Motovunu moč ogledati disfunkcionalno družinsko dramo PraznovanjeThomasa Vinterberga, IdioteLarsa von Trierja, Odprta srcaSusan Bier in še nekaj del manj znanih avtorjev.

Pomagaj, Bog - sekcija o verskih ekstremizmih

Od sveže filmske bere je med najatraktivnejšimi filmskimi naslovi Jastog prvaka novega grškega filma Yorgosa Lanthimosa, ki je z letošnjega filmskega festivala v Cannesu odnesel nagrado žirije. Grški novi film je s svojo minimalistično filmsko formo, ki se sprehaja po meji med absurdom in zelo črnim humorjem, eno najvznemirljivejših sodobnih kinematografij zadnjih let. V Motovunu bodo predvajali tudi Poštarjeve bele nočiAndreja Končalovskega, ki je lani v Benetkah osvojil srebrnega leva. Med zanimivejše programske sklope sodi tudi sekcija Pomagaj, Bog, ki vključuje dokumentarce o verskih ekstremizmih; med drugim bodo predvajali razvpiti dokumentarec Alexa Gibneyja o ameriških scientologih. Slovenci, razen kratkega filma Klemna DvornikaLuči mesta, ki je v tekmi za najboljši kratki film, niso zastopani.

Motovun bodo obiskali tudi številni gosti. Že drugo leto zapored se v istrsko vasico vrača Kjartan Sveinsson, nekdanji klaviaturist islandske zasedbe Sigur Rós, ki bo nastopil v sklopu glasbenega programa. Organizatorji so v goste povabili tudi beograjske Repetitorje, ki bodo s svojim post punk viharjem pošteno zatresli Motovun.

Med režiserji, ki se bodo oglasili v Motovunu, velja omeniti večkrat nagrajenega Palestinca Elia Suleimana. Častna festivalska nagrada 50 let gre letos v roke nekdanjega dolgoletnega umetniškega vodje Motovunskega filmskega festivalaRajka Grlića. Poljski režiser Jerzy Skolimowski, ki je nazadnje z odličnim trilerjem Nujno ubijanje ponovno pokazal, iz kakšnega testa je, bo letos prejel nagrado maverick za inovativnost in širjenje meja filmskega izraza.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano