Brooke Shields in Pamela Anderson na opernem plesu na Dunaju

Na Dunaju bo danes tradicionalni operni ples, ki združi približno 5000 eminentnih predstavnikov avstrijske družbe, udeležijo pa se ga tudi nekatera znana imena iz filmskega in glasbenega sveta. Na tokratni, 60. izdaji, pričakujejo španskega opernega pevca Placida Dominga ter ameriški igralki Brooke Shields in Pamelo Anderson.

Pamela Anderson Foto: Wikipedia
Pamela Anderson Foto: Wikipedia

DUNAJ > Poudarek tokratnega opernega plesa bo njegova 60-letnica. Na to bo opozarjalo več elementov, od odprtja do razstave in cvetlične okrasitve. Potpuri iz delov največkrat odigranih skladb, s katerimi so v 60 letih odpirali ples, kot sta Cigan baron in Radetski marš, bo odplesalo 144 debutantskih parov. Program ne bo zaobšel tradicionalnega Straussovega valčka Na lepi modri Donavi.“Plesati na odprtju bo resnično užitek,” je obljubil koreograf Roman Svabek.

Seznam gostov je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA spet dolg. Prišli bodo tudi igralca Barbara Schöneberger in Nicholas Ofczarek, pevec Andreas Gabalier, vodja milanske Scale Alexander Pereira in odhajajoči direktor Bundestheatra Günther Rhomberg. Pričakujejo še umetnike Erwina Wurma in Christiana Ludwiga Atterseeja ter režiserja Stefana Ruzowitzkega. Iz ansambla Dunajske državne opere so svoj prihod napovedali Adrian Eröd, Nino Machaidze, Aida in Ildiko Raimondi Garifullina.

S Placidom Domingom je operni ples letos pridobil svetovno znano ime. Španski pevec na njem ne bo le pel, in sicer v duetu z rusko sopranistko Olgo Peretjatko, temveč bo državnemu opernemu orkestru tudi dirigiral. Iz baletnega sveta se bosta plesa udeležila Kirill Kourlaev in Olga Esina, iz zvezdniških vrst pa je glavni organizator, avstrijski poslovnež Richard Lugner, pridobil igralki Brooke Shields in Pamelo Anderson.

Prsata zvezdnica iz Obalne straže se je “Opernballa” udeležila že leta 2003 in takrat povzročila pravcati kaos zaradi enormnega zanimanja medijev.

Napovedan je bil tudi francoski igralec Alain Delon, ki pa je udeležbo tik pred zdajci odpovedal zaradi težav s srcem. Nadomestil ga bo njegov sin Anthony Delon, prav tako igralec, poroča APA.

Zastopana bo tudi politična elita. Na vrhu seznama je zvezni predsednik Heinz Fischer, letos zadnjič v vlogi vodje države. Visoka gosta bosta tudi finski predsednik Sauli Niinistö in njegova soproga Jenni Haukio.

Lani si je odprtje opernega plesa prek televizijskih zaslonov ogledalo 1,35 milijona gledalcev, poroča APA. Vstopnina znaša 290 evrov, lože so na voljo od 10.000 evrov.

STA


Najbolj brano